10. des
STRIDENS KJERNE: Sørnesbygget var klargjort for Nav først ved sist årsskifte.
 
Krever fylkeskommunen for fem millioner kroner
Sørnes Eiendom krever totalt fem millioner kroner i erstatning fra Finnmark fylkeskommune, etter at tannklinikkens utflytting fra Sørnesbygget ble forsinket. Fylkeskommunen godtar ingen av kravene.

Publisert: 20.jul.2013 15:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:59

Sørnes Eiendom krever Finnmark fylkeskommune for totalt 5 038 514 kroner, etter at fylkeskommunen var forsinket med å flytte ut fra lokaler de leide. Kravet gjelder perioden da fylkeskommunen hadde tannklinikk i Sørnes-bygget. Tannklinikken skulle vært ute av Sørnes-bygget i slutten av 2011, men kom seg først ut derfra i mai 2012.
Eiendomssjef Eirin E. Tapio forteller at de skulle flytte tannklinikken inn i et nybygg på Hesseng, men at nybygget ble forsinket. Dermed måtte de fortsette leieforholdet i Sørnes-bygget til nybygget var ferdig.
- Så er det blitt uenighet i tolkningen av kontraktene, sier hun.

Kravbrev

I juni gikk et brev fra Sørnes Eiendom til Finnmark fylkeskommune med de endelige kravene, via advokat Hilde Camilla Stærk. De viser i kravet til at forsinkelsen har kostet firmaet rett under 5 millioner kroner. Store deler av de pengene er penger Sørnes Eiendom har tapt eller blitt avkrevd av Nav. Eiendomsfirmaet hadde nemlig avtale med Nav om at Nav skulle inn i bygget i 2012, og forsinkelsen med å få tannklinikken ut derfra gjorde at også Navs inntreden i bygget ble forsinket.
Sørnes' advokat skriver om tapt leieinntekt fra Nav, og flere andre krav fra Nav på grunn av forsinkelsen, deriblant dagmulkt på totalt en halv million kroner.
Ifølge kravet måtte Sørnes Eiendom også finne ny arbeidskraft til å klargjøre lokalene på grunn av forsinkelsen, noe som skal ha kostet dem 1,3 millioner kroner.
Bedriften vil også ha fylkeskommunen til å betale advokatutgiftene, og utgiftene til å fjerne utstyr fra lokalene og å få ordnet byggekontroll. I tillegg kommer et krav om 68 749 kroner i leie, siden Sørnes Eiendom mener at leien fra fylkeskommunen skulle betales ut halvåret.

- Utenfor vår kontroll

Fylkeskommunens eiendomssjef Tapio viser til svarbrevet som ble sendt til Sørnes Eiendom av advokat Per S. Johannessen.
- Det vi mener om saken står i brevet, sier hun.
I brevet står det at Finnmark fylkeskommune ikke godtar kravet fra Sørnes Eiendom. Det står videre at forsinkelsen skyldtes noe de ikke kunne kontrollere, altså at det nye tannklinikkbygget ble forsinket. Dermed anser de seg ikke som ansvarlige for kostnadene som Sørnes Eiendom fikk på grunn av forsinkelsen.
Den ovennevnte årsaken vises til i svar på alle kravene til Sørnes Eiendom. Samtidig mener fylkeskommunen at de ikke har ansvaret for å erstatte dagmulkt. Uansett om de skulle måtte betale arbeidskraftkostnadene, mener de at det kravet er for høyt. De viser i svaret til manglende dokumentasjon på en del av kravene, og avviser tvert kravet om erstatning for byggekontroll, da det bare skal være krav om egenkontroll i dag.
Når det gjelder leien som gjenstår, viser fylkeskommunen til at det ikke kan kreves leie for en periode der leietakeren har flyttet ut under trussel om utkastelse.
Også Sørnes Eiendoms advokat viser til brevutvekslingen med fylkeskommunen når SVA ber om en kommentar. SVA har forsøkt å få tak i representanter for Sørnes Eiendom for videre kommentar, men har ikke lyktes.
Sørnes Eiendom varslet i april i fjor at de kom til å kreve erstatning fra fylkeskommunen om de fikk døgnmulkt og tapte leieinntekter fra Nav. Nå har det altså blitt alvor av den saken.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no