12. des
Ønsker å påvirke: Trine Noodt, Finnmark Venstre, foreslår at Venstre i nord nå står sammen om innspill. Arkvibilde.
 
Krever mer makt til nord
Trine Noodt var mot Venstre i regjering. Men når det først er vedtatt, vil også hun være med å bestemme politikken.

Publisert: 12.des.2017 12:35
Oppdatert: 12.des.2017 12:48

– Idet man har bestemt seg for å gå inn i regjeringsforhandlinger så må man tenke framover.

Det sier Trine Noodt i Finnmark Venstre om Venstres landsstyreanbefaling om å gå inn i regjeringsforhandlinger. Noodt selv var opprinnelig imot et samarbeid med dagens regjering.

– Nå er det bare å jobbe videre med saker vi har signalisert er viktig for Venstre i nord, sier hun.

Olje på topp

Den aller viktigste saken, er olje.

– Et varig vern av LoVeSe er viktig å få gjennom. Til nå har denne avgjørelsen bare blitt skjøvet ut i tid, men Venstre ønsker et varig vern.

Noodt sier at de også ønsker varsomhet helt i nord.

– Det er viktig å få de mest sårbare områdene ut av konsesjonsrunden, og overhodet ikke ha olje- og gassaktivitet langs iskanten.

Jonas Stein er formannskapsmedlem for Venstre i Tromsø, og doktorgradsstipendiat ved Institutt for samfunnsvitenskap, UiT.

Han mener oljeboring i LoVeSe blir en markørsak i forhandlingene.

– Jeg tror ikke de går inn i regjering om dette området ikke vernes, sier han.

Vil bremse sentralisering

Jonas Stein mener også at Venstre, som var for regionreformen, må definere noen klare oppgaver den nye regionen kan ta på seg.

– Naturforvaltninga som ligger hos Fylkesmannen er et eksempel, et samsvar mellom helseforetakene og den nye regionen, er et annnet område det bør bli debatt om.

Stein nevner også samferdsel og en enda større rolle på næringsutvikling og regional utvikling.

Noodt sier at hun ønsker flere oppgaver regionalt.

– Viktig for oss nå er å få fart på utflytting av statlige arbeidsplasser. Vi må mene noe om regionreformen som er vedtatt, og vi må bidra til en oppbremsing av den sentraliseringen vi ser i dag, sier hun.

– Landbruksdirektoratet flytter nå ut arbeidsplasser, og det bør også kunne flyttes til nord. Og så støtter vi Vadsø som regionhovedstad.

Noodt vil også fortsette å jobbe for at det skal være tre sykehus i Finnmark. Hun mener det er en viktig sak for hele fylket, og ikke bare for Alta. Selv om Stortinget gikk imot en utredning, ser hun på regjeringsforhandlinger som en ny mulighet.

Spent om urfolk

Jonas Stein mener Venstre har gode kort i forhandlingene.

– Det er en stor seier for Erna Solberg om Venstre går inn i regjering, det kan også legge press på Krf om å bli med. Og det blir uansett vanskeligere for Krf å kaste en regjering som vil ligge mer mot sentrum av norsk politikk. For Høyre er det en god sjanse til å sitte i fire år til, og kanske en ny periode etter det.

Jonas Stein sier han er spent på å se hvordan den samiske dimensjonen vil bli ivaretatt.

– Venstre har vært opptatt av samiske spørsmål. Dørum sto for innføring av Finnmarksloven. Her er det saker og spørsmål som kan bli viktige framover, sier han.

Spennende tider

– Vedtaket om forhandlinger er helt nytt. Men jeg kommer til å ta initiativ til at Venstre i Nord-Norge skal ha et felles innspill. Det vil gi en sterkere stemme nordfra inn i regjeringsforhandlingene, sier Noodt.

Mandag formiddag ble det kjent at 25 personer har meldt seg ut av Venstre som en respons på vedtaket om regjeringssamarbeid.

– Det er alltd leit når det skjer utmeldinger, sier Noodt.

– Vi har vårt sosialliberale ståsted og vi må alle jobbe for gjenomslag innenfor eller utenfor regjering.

Jeg for min del har mye jeg brenner for, å det er aldri aktuelt for mitt vedkommende å melde meg ut, sier Noodt.

– Men jeg har respekt for dem som blir skuffet.

Ingen store forventninger

SVs Kari Elisabeth Kaski tror ikke Venstre kan oppnå det helt store i regjering.

– Jeg ønsker Venstre lykke til med forhandlingene. Dette er jo en regjering som de siste årene har økt klimagassutslipp og forskjellen på folk i Norge, sier Kaski.

– De har jo ikke flertall i Stortinget, og vi i SV vil jo fortsatt jobbe for en mer rettferdig politikk.

– Venstre håper å dra regjeringa i er grønnere retning?

– Jeg tror på at de ønsker å få det til, men de har vært garantist for H og Frp i fire år, til tross for en kritikkverdig miljøpolitikk.

Kaski mener forventningene til Venstre nordfra likevel bør være at de skal bidra til å sikre en bærekrafitg utvikling i nord, med en utvikling basert på mer enn olje.

– Regjeringa er utrolig oljetørst, men det er avgjørende å nyttegjøre nye ressurser, og å sikre eierskap til for eksempel fiskeriressursene, sier hun.

– Viktige saker er nærhet til ressursene, å stoppe sentralisering, og å sørge for at beslutningene for nord skal tas med forankring nordfra.

– Hva med ambisjoner for den nye regionen?

– Det er et stort problem at Venstre har bidratt til å vedta sammenslåing av fylker uten å definere oppgaver. Dette vil bli stående som en skamplett på denne regjeringa, Venstre og Krf.

– Det blir drakamp i Stortinget til neste år om å flytte oppgaver ned i regionene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no