12. des
NORDPOLEN: Erika Gjelsvik (Stavanger), Johannes Breivik (Trofors), Elias Damli (Bergen) og Johanne Jerijærvi (Hesseng)var med på verdens yngste ekspedisjon. Nå vil ungdommene gjerne møte verdensledere. På bildet er også programleder Alexander Gamme.
 
Krever toppmøter for klimaet
Oppdrag Nansen-ungdommene, der Johanne Jerijærvi fra Hesseng er med, har både Erna Solberg, Barack Obama og Angela Merkel på sin ønske-møteliste under klimatoppmøtet i Paris senere i november.

Publisert: 16.nov.2015 14:35
Oppdatert: 23.okt.2017 10:57

Oppdrag Nansen-ungdommene er Erika Gjelsvik (Stavanger), Johannes Breivik (Trofors), Elias Damli (Bergen) og Johanne Jerijærvi (Hesseng), alle tretten år gamle. De har allerede tilbakelagt verdens yngste ekspedisjon og gikk 111 km på ski til Nordpolen i april, i regi av NRK Super. De var ute på isen i syv døgn, trakk egen bagasje, og sov i telt i 20 minusgrader.

Klimatoppmøte

Ekspedisjonen ble ledet av Børge Ousland, og Aleksander Gamme er programleder. Dette blir en tv-serie som sendes på NRK Super vinteren 2016. Ekspedisjonen skal ende med at de fire reiser til klimatoppmøtet i Paris, hvor de skal holde et foredrag om klima. Målet med ekspedisjonen og serien er å lære barn og ungdom om de store sammenhengene som styrer jordas utvikling, og gi dem kunnskap om klimaet på jorda. På ekspedisjonen møtte de mange forskere, hjalp NASA å kalibrere et snø-kamera, grov ned en forskningsbøye for at franske forskere skal kunne måle isdriften, og de målte istykkelse. Etter ekspedisjonen har de møtt både Kronprins Haakon, Børge Brende og Ban Ki-Moon på Svalbard. Nå skal de til klimatoppmøtet i Paris, hvor de ønsker å møte Erna Solberg, Barack Obama, Francois Hollande og Angela Merkel.

Istykkelse

Ungene vil fortelle hva de så på Nordpolen – blant annet at isen bare er halvparten så tykk som den var tidligere – kun halvannen meter tykk, og at isdriften i Polhavet har økt veldig pga tynnere is. Det påvirker hele økosystemet. Noe må gjøres. Elias, Erika, Johannes og Johanne begynner med å møte statslederne.
For å få til dette er de avhengige av barn og voksnes hjelp, både nasjonalt og internasjonalt. Sammen med NRK Super har ungdommene startet en dugnad i sosiale medier, med navnet «#MeetTheKids» og en underskriftskampanje på nettstedet «meetthekids.org». Det hele begynte med «#ErnaMeetTheKids», som resulterte i 800 instagramposter på få dager, og et enormt antall hashtags. Erna Solberg har nå sagt ja til å møte dem. Dermed står Barack Obama for tur.

– Nå setter vi for alvor i gang med «#ObamaMeetTheKids» på mandag, og satser på at vi vil få mange internasjonale stjerner i ryggen. Og ikke minst amerikanske barn og voksne, sier de miljøengasjerte ungdommene.

Inspirasjon

Johannes, Erika, Johanne og Elias ønsker å inspirere barn til å ta vare på jorda de en gang skal arve. De vil også overrekke statslederne en viktig beskjed på vegne av verdens barn:

– Det er vår Nordpol. Ta vare på den!

 7500 barn har skrevet under på at de vil at Erna skal møte polfarerne. Flere skal det bli. På instagram har over 800 postet bilder med «#ErnaMeetTheKids», og langt flere har tagget «@erna_solberg», både på sine bilder og statsministerens egne. – Trykket har vært høyt nok til at hun har gått med på et møte.

Klarer vi det samme med Barack Obama, Angela Merkel og Francois Hollande? Vi tror det! Men da er vi avhengige av at barn og voksne tagger «#ObamaMeetTheKids» og adder «@barackobama».

Vise

– Det er viktig at vi viser hva vi har sett, og at de ikke trenger å gjøre så mye for at klimaendringene ikke skal bli verre. Si det til naboen, vennene, skolen og familien, slik at det når ut til hele verden. Etter å ha gjort dette har jeg sett en ny side av klimaendringene og skjønt hvor ille det egentlig er. Det er viktig at også ungdom bryr seg om det, fordi det er vi som skal ta vare på jorda. Det er liksom ingen som vil ta tak i det ordentlig og bruke penger på det. De tenker at noen andre vil gjøre det, sier Johanne.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no