7. des
BRENT LAND: Forlegger Elisabeth Johansen (til høyre) signerte bøker etter hennes sterke foredrag. Her sørger Unni Bente Elde for å få et signert eksemplar av "Brent land".
 
Krigen selger
Mange møtte da boka "Brent land" ble lansert.

Publisert: 17.jan.2014 13:52
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

Forlegger Elisabeth Johansen kom med sterke skildringer og bilder fra hennes nye bok «Brent land». Andre verdenskrig er full av grusomme skjebner og er fortsatt «godt stoff» blant Sør-Varangers befolkning. Et 60-talls krigsinteresserte var på biblioteket og så forfatter Johansen fortelle om sin og Orkana forlags nye bok om krigen i nord.

Brente alt

Sentralt i boka er paradokset med at krigshistorien ikke er så godt kjent i Norge. Mange av de grusomme skildringene fra den brente jords taktikk under tyskernes tilbaketrekking, er ikke kommet særlig godt fram tidligere.
– Det er skrevet masse om historiene til Max Manus og Gunnar Sønsteby, men lite annet enn det som skjedde sør i landet, sier Johansen.
– Jeg husker for noen år siden, da Per Utsi i Tana tok dette opp. Han møtte motstand da han ville fortelle historiene fra nord. Det ble liksom dysset ned. Det er fy og skam, sier Inger Lysfjord Hivand.
«Brent land» vrir fokuset nordover.
– Det er nye generasjoner og de som vokser opp i dag fortjener å få et bilde av det som skjedde også i Finnmark og Nord-Troms under avslutningen av krigen, sier Johansen. Blant annet trakk hun fram kampene som pågikk vinteren 1945.
– Ja, det har hittil vært ukjent. Det pågikk kamper på Sørøya så sent som vinteren 1945, sa forfatteren.

Ingenting igjen

Det skulle ikke være noe igjen etter at tyskerne trakk seg ut.
– Hele Nord-Norge var sterkt preget av tysk tilstedeværelse. De tok innmark og utmark. Og var de sterkt preget av tilstedeværelsen, så ble de enda sterkere preget da de skulle trekke seg ut av landsdelen.
Johansen fortalte om bombealarmer, bombeangrep, frykt og redsel. Noen rømte, andre ble. 75 000 mennesker ble fordrevet fra hjemmens sine, 25 000 ble igjen og gjemte seg. Folk trodde at det ville ta kort tid før de allierte kom og berget dem. Kong Haakon sa at de norske styrkene ville komme sammen med de sovjet-russiske troppene og kjempe på norsk jord. Men det tok sju dager, fra sovjet-russerne kom over grensen ved Storskog og til de var i Kirkenes.
– Den brente jords taktikk ble gjennomført skånselløst og uten militær motstand. Dette førte til det totale kaos, skremselshistorier og at krigen rammet hardt i nord. Det fine været berget mange. På landsbasis døde tre personer per 1000 innbyggere. I Sør-Varanger var tallet tretten, i Vardø 16. Tolv hus sto igjen i Sør-Varanger. Tyskerne skulle gå hardt fram.
I mange bygder lot tyskerne kirkene stå igjen. Ifølge Even Pettersen hadde dette med soldatenes gudstro og «Gott mit uns» å gjøre.

Sterke bilder

Johansen viste før- og etter-bilder fra Kirkenes, fra Vestre Jakobselv, Vardø, Kåfjord, Honningsvåg og Hammerfest. Tana og Kvænangen. Over alt var herjingene enorme, ødeleggelsene totale. På de fleste stedene var mellom 90 og 100 prosent av bebyggelsen borte.
Ifølge boka ga tyskerne følgende ordre: «Hele den norske befolkningen østenfor Lyngenfjord skal tvangsevakueres og alle boliger nedbrennes, respektivt ødelegges. "Medlidenhet med befolkningen er ikke på sin plass".
Tyskernes tilbaketrekking førte til noen av de mest dramatiske hendelsene i Norge under andre verdenskrig.
– Denne historien fortjener å bli fortalt, sier Johansen. Hun fortalte fra boka med sterk og klar stemme. Men innimellom måtte hun stoppe.
– Jeg må ta meg igjen. Historiene og skildringene er sterke, sa hun.
Johansen kom etterhvert til mai 1945.
– Freden kom og landet kunne bygges på ny. Igjen var det grunn til håp.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no