23. okt
ETTERFORSKNING: Politiet undersøker åstedet og foretar avhør. Per mandag ettermiddag visste de ikke hvorfor drapene skjedde. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Kripos startet etterforskningen tirsdag
Politiet har fått Kripos-bistand til etterforskningen, den siktede mannen har fått forsvarer, og kirka åpnes også tirsdag.

Publisert: 29.aug.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

OPPDATERT TIRSDAG KL. 15.25: Politiet har hatt bistand fra Kripos siden tirsdag morgen. I en pressemelding klokken 15.00 konstaterer de at de ikke har spesielt nytt å meddele om etterforskningen.

Øst-Finnmark tingrett har oppnevnt Svein Rønning som forsvarer for den siktede mannen, som fremdeles ligger på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Varaordfører Lena Bergeng forteller at kommunens kriseteam fremdeles er i full aktivitet i kommunen.

- De gjør en formidabel jobb, sier hun.

Kirkenes kirke vil også være åpen fra klokken 15 tirsdag.

Natt til mandag

Klokken 04.13 natt til mandag fikk politiet melding om husbråk i en bolig i Kirkenes sentrum. Da de kom dit fem minutter senere, fant de en kvinne, en mann og ett barn med alvorlige skuddskader.

De tre fikk øyeblikkelig førstehjelp, og ambulanse ble tilkalt. Kvinnen på 37 år omkom på stedet, mens hennes tolv år gamle sønn og mannen hennes i 50-årene ble sendt til sykehuset.

Tolvåringen ble erklært død på sykehuset, mens mannen var såpass hardt skadd at han ble sendt med ambulansefly til Tromsø, for innleggelse på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Siktet

På en pressekonferanse mandag formiddag fortalte stasjonssjef Hans Erik Møllebakken at mannen er siktet for drapene. På det tidspunktet var mannen fremdeles bevisstløs. Fra UNN får vi vite at mannen er alvorlig men ikke livstruende skadd, og at han er stabil.

Politiet skulle oppnevne bistandsadvokat for den siktede mannen i løpet av mandagen. De kjenner ikke til at han har gjort noe kriminelt tidligere.

Fant skytevåpenet

I skrivende stund mandag ettermiddag jobber politiet fremdeles med å finne ut nøyaktig hva som skjedde i huset.

Politiet har så langt ikke mistanke om at noen andre var i huset, men utelukker ingenting. De har funnet ett skytevåpen i huset, og antar det er våpenet som ble brukt.

Mannen, kvinnen og barnet bodde sammen i boligen der de ble funnet. Politiet vet så langt at kvinnen hadde uttrykt at hun ville skilles fra mannen, men vet ikke noe om bakgrunnen for selve tragedien.

Politiet har satt inn alle tilgjengelige ressurser, ifølge etterforskningsleder Torstein Pettersen. Mandag satte de i gang undersøkelser på og rundt åstedet, med fokus på vitneavhør. De forhører familie, omgangskrets og naboer i saken, og ber om tips fra publikum.

Kripos-hjelp

Politiet i Kirkenes har også bedt om hjelp fra den nasjonale politienheten Kripos i saken. Etterforskningsleder Pettersen hadde ikke full oversikt over hvor mye hjelp de får, men regnet med én til to kriminalteknikere.

- Foreløpig ber vi ikke om mer støtte enn det. Det tar vi stilling til fortløpende, sier Møllebakken.

Informerer pårørende

Politiet jobbet mandag med å få informert alle de pårørende. Det har ikke vært det letteste, da kvinnen er av utenlandsk opprinnelse.

- Det er flere i familien som er utenlandske statsborgere, forteller stasjonssjef Møllebakken.

VG har snakket med den omkomne kvinnens søster. Hun sier til dem at noen av den drepte kvinnens familie er varslet.

Dagbladet har snakket med en av naboene. Vedkommende hadde ikke hørt noe bråk fra leiligheten før natt til mandag, og oppfattet ikke helt hva bråket var denne natta.

Om noen har tips i saken, kan de ringe politiet på 02800.

Krisepersonell

Kommunen gikk ut med krisepersonell mandag. Folk som trenger å snakke med noen kan kontakte både helsepersonell og menigheten.

Kommunen satte i gang kriseteamet sitt allerede klokken seks mandag morgen. I starten av mandagen ble det fokus på å få snakket med og støttet elever og ansatte på Kirkenes skole, da en elev i sjuende klasse hadde dødd i familietragedien.

- Vi fant ut at det var viktigst å ivareta elevene på skolen. Vi har også gått ut til de aller nærmeste, og også der de involverte personene var organisert. Vi er mange og vi jobber hardt, sier kriseteamleder og kommunelege Mona Søndenå.

Hun kaller saken et vanvittig sjokk for alle sammen. Men hun føler at de har bra med ressurser i kriseteamet.

- Vi har vært med på meget alvorlige situasjoner tidligere. Skolen har også et veldig godt tilbud fra før av, og har taklet vanskelige situasjoner før, sier hun.

- Snakk med barna

Rektor Tove Korsnes ved Kirkenes skole var med på å informere elevene om dødsfallene da skoledagen startet. Det ble tent lys, og klokken elleve gikk også et skriv ut der rektoren blant annet oppfordret foresatte til å snakke med barna sine om dødsfallet.

- Barn reagerer ulikt på slike hendelser. Vi ber dere ta kontakt med skolen dersom det er barn som trenger spesiell oppmerksomhet, skrev rektoren.

De som ikke har møtt på krisepersonell og vil ha noen å snakke med, oppfordres til å ta kontakt med fastlege.

Det var også åpen kirke i Kirkenes fra klokken 14 til 19 mandag. Fungerende sokneprest Einar Aksel Raanes Fagerheim i Sør-Varanger menighet forteller at de ville åpne kirka for å gi folk et møtested.

- Vi ville rett og slett tilby et åpent rom der man kan komme inn, samles, eller bare sette seg ned med seg selv, sier han.

Menigheten finner ut om de fortsetter å holde kirkelokalene åpne på den måten. Men Fagerheim påpeker at man uansett kan snakke med prester og andre i menigheten om man har behov.

Minnestund onsdag

Varaordfører Lena Norum Bergeng mener skoledagen gikk så bra som den kunne gått på mandag. Ifølge Norum Bergeng vil det være normal skoledag tirsdag, og så holdes det minnestund på skolen onsdag.

Varaordføreren var til stede på en pressekonferanse med politiet og Søndenå. Hun påpekte at dette er en by der mange kjenner mange.

- Det er en sorg å våkne til en sånn beskjed, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no