9. des
UTAFOR: To av eggene er utenfor reiret til fluesnapperen i NIBIO sin fuglekasse. (Skjermdump fra Youtube)
 
Kulda kan ha bremset egglegging
Men ingen fugledød er rapportert i Pasvik, slik det skjedde i Lebesby.

Publisert: 16.jun.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Fredag kom NRK med en trist nyhet for fugleelskere: I Lebesby var det rapportert om et titalls døde kjøttmeisunger i fuglekasser.

Trond Eriksen, som følger med på fuglekassene, mente det var de veldig kjølige temperaturene nå i begynnelsen av sommeren som hadde skylda. Hans teori fikk støtte av Trond Amundsen, professor i biologi ved NTNU.

Lever i Pasvik

Også i Pasvik følger forskere og skoleelever med på fuglene. NIBIO på Svanhovd har heldigvis ikke sett de samme dødsfallene der.

- Vi har barn som følger med på masse kjøttmeiser for oss, og de har fått meisunger. Der har vi ikke fått noen rapporter om dødsfall, forteller Siv Grethe Aarnes ved NIBIO.

Hun mistenker likevel at kulda kan ha påvirket noen fugler.

- Det vi har sett, er at fluesnapperen som vi filmer har sluttet å legge egg, sier hun.

Eggpause

Normalt sett ventes fluesnapperen å legge fem til sju egg. Den fluesnapperen som NIBIO følger med på via webkamera sitter bare på to egg, mens to andre egg er utenfor reiret.

- De to eggene som er utenfor reiret er trolig lagt av en annen fluesnapper enn hun som laget reiret. Så da hun kom, flyttet hun de eggene ut av reiret, forteller Aarnes.

Slik har det vært i noen dager nå, og ifølge Aarnes legger fluesnapperen vanligvis ett egg per dag. Da har noe fått den til å stoppe opp eller sette leggingen på pause, og Aarnes mistenker kulda.

Man kan fortsatt følge med på fluesnapperen på NIBIOs kamera, via deres Youtube-side - eller i toppen av denne saken.

Fugleelskere ellers har nok interesse i at NRK sine webkamera nå er i gang på Hornøya utenfor Vardø. I fuglekolonien der er det satt opp kamera som følger med på hver fugleart som hekker på øya, som man kan nå via NRKs nettsider.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no