9. des
OVERNATTET: Det gikk veldig bra for Sandra Asmyhr, hennes sønn Ole-Viktor, Fantorangen og fungerende ordfører Tove Alstadsæter å overnatte i telt.
 
Kulda og vinden stoppet ikke Ole-Viktor (2)
Ole-Viktor (2) fikk litt ekstra hjelp av Fantorangen på sin første vinternatt i telt. Fungerende ordfører Tove Alstadsæter fikk hjelp av gode teltduker da hun tok uteovernattings-utfordringen.

Publisert: 23.jan.2015 13:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:47

For å sette i gang Friluftslivets år, ble alle ordførerne rundt om i landet utfordret til å overnatte ute en natt denne uka. Det var meningen at overnattingen, og den påfølgende åpningen av friluftslivåret i Sør-Varanger, skulle skje midt i forrige uke. Men finnmarksvinteren viste sin kaldeste side, og -20 til -40 grader frister ikke til langvarig uteliv for de fleste.

– Målet var å få flest mulig utendørs. Da har vi det ikke sånn at vi gjennomfører det uansett vær, sa Johannes Gullstad i Sør-Varanger jeger- og fiskerforening.

Sterkt telt

Heldigvis smilte værgudene på skileikanlegget på Skytterhusfjellet i helga. Så fra lørdag til søndag var det tre stykker i telt der ute: Fungerende ordfører Tove Alstadsæter, Sandra Asmyhr, og Sandras sønn Ole-Viktor på to år og åtte måneder.
De to damene hadde tilbrakt flere vinternetter ute. Det var derimot Ole-Viktors første uteovernatting – uten at det skremte ham.
– Ja, Fantorangen ligger i teltet og venter på oss, fastslo Sandra.

Både Fantorangen og gode teltduker kom godt med, for på natta blåste det opp og snødde en hel del.
– Vinden holdt på å ta teltet et par ganger, men det var en fortreffelig natt. Det er like overraskende hver gang hvor deilig det er å bruke naturen. Man får masse energi, sa ute-ordfører Tove morgenen etter.

Litt hjulpet var de nok også av en kamin som sto midt i storteltet.
– Vi er tross alt i Finnmark, kommenterte Tove.

Variert

Med overnattingen ferdig, var tiden kommet for å benytte skileikanlegget ordentlig. Litt flaks skal man ha: Snøen som la seg skapte skikkelig gode ski- og akeforhold i bakkene. Med bidrag fra en drøss forskjellige foreninger, var det også nok å gjøre for de oppmøtte: Alt fra skirebus og bålkonkurranse, til et bekledningskurs senere på dagen.
– Her får vi virkelig vist mangfoldet i kommunen, konstaterte Johannes Gullstad.

Lavterskel

Selv om Finnmark er kaldt, betyr det også at man har friluftslivmuligheter overalt. Det poengterte både varaordføreren og foreningene.
– Man trenger ikke bare møte naboen for kaffe. Ta dem med og gå tur, oppfordret Tove.

Foreningene oppfordret folk til lavterskelaktivitet.

– Det trenger ikke å være langtur, påpekte Dag Arne Kurthi i 4H.

– For små unger er en tur på 500 meter en ekspedisjon i seg selv, skjøt Johannes inn.

De forskjellige foreningene i kommunen har flere faste uteaktiviteter igjennom året. Blant andre Hans Møllebakken fra Sør-Varanger turlag håper at økte medlemstall gir dem mulighet til å sette opp flere nye ting.
For noen var heller ikke kulda noen hindring tidligere i uka. Pasvik folkehøgskole sto for bekledningskurset, og der hadde de markert friluftsåret internt med en frostdag.

– Vi dro ut og hilste frosten velkommen, og målte temperaturen. Vi fant akkurat -40,9 på Pasvikelva ved Utnes, forteller jakt- og fiskelærer Kenneth Thomassen.

Samarbeidspartnere

Samarbeidspartnerne for å sette i stand friluftslivår-åpningen var Sør-Varanger kommune, Kirkenes og omegn skiklubb, Røde Kors, Pasvik folkehøgskole, Frisklivssentralen, Frivillighetssentralen, 4H og Sør-Varanger turlag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no