12. des
STYREFRITT: Det er hastverk med å skaffe direktør til Varanger museum, som blant annet styrer Grenselandmuseet. (Arkivfoto)
 
Kurt Wikan erstattet plutselig avgått museums-styreleder
Brudulje i Vardø-formannskapet gjorde at styrelederen trakk seg. Nå venter hastearbeid for å også få ny direktør.

Publisert: 02.des.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Wenche Pedersen trakk seg umiddelbart fra styret etter et formannskapsvedtak i Vardø mandag. Pedersen reagerte på at formannskapet i Vardø gikk imot et styrevedtak i museet.

Nye vedtekter skulle vært på plass, og nytt styre skal også velges, men først måtte altså en ny leder på plass. Da måtte det velges helt ny leder, siden nestleder Rolf Randa tidligere hadde trukket seg av andre årsaker.

Torsdag ble Kurt Wikan valgt inn som leder av styret i Varanger Museum. Men bare midlertidig, forteller han.

- Det skal konstitueres et nytt styre etter hvert, på grunn av endringer i selskapsavtalen, sier han.

Wikan er valgt inn i styret til 2018, men det er ikke sikkert han blir leder når styret blir konstituert under den nye avtalen.

Direktør slutter

Museet har også et eget representantskap, som fungerer som bindeledd mellom eierkommunene og styret. Lederen for representantskapet, Eilif Johannesen, fortalte tidligere til SVA at de arbeidet fort for å få inn ny styreleder.

Noe som skapte ekstra hastverk i saken, er at Varanger museum også må få seg ny direktør. Direktør Frans-Arne Stylegar har sluttet, og er ute 31. desember. Styret må også få på plass kriteriene for den nye direktøren til museet før de i det hele tatt kan lyse ut stillingen.

Wikan sier at de kommer til å ha enda et møte i museumsstyret 13. desember, der de skal jobbe med direktørstillingen.

Johannesen tror ikke det blir mulig å få tak i direktør innen slutten av året, siden de fleste har tre måneders oppsigelsestid.

Varanger museum er en interkommunal bedrift som eies av kommunene Vardø, Vadsø og Sør-Varanger. Bedriften har avdelinger i alle tre kommunene, og styrer blant annet Grenselandmuseet i Kirkenes.

- Mistillit

Striden med den avgåtte styrelederen handler om hvor den nye direktøren i museet skal sitte.

- Vi har hatt en bred prosess med ansatte, styret og representantskapet. Vi kom frem til et vedtak om at den nye direktøren skal kunne velge Vardø, Vadsø eller Kirkenes som kontorsted, sier avgåtte Wenche Pedersen.

Det hadde vært misnøye fra Vardø i saken, og formannskapet i Vardø tok opp saken mandag denne uka, ifølge iFinnmark. Formannskapet vedtok at Vardø kommune vil ha direktøren og staben i Vardø.

- Jeg oppfattet at de ikke har tillit til at vi klarer å håndtere saken på best mulig måte. Når en av eierne ikke har tillit til meg og vedtaket vi har gjort, må jeg finne noe annet å gjøre, sier Pedersen til SVA.

Vardø-ordfører Robert Jensen sier til iFinnmark at de fremdeles har full tillit til Pedersen. Men han viser til selskapsavtalen, som sier at museet har hovedkontor i Vardø.

- Da forventer vi at direktøren sitter på hovedkontoret, sier han til regionavisen.

Cecilie Hansen i representantskapet ønsker også å påpeke at hun har full tillit til den nå avgåtte styrelederen og styret.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no