18. okt
DOKUMENTAR: I løpet av fire episoder møter vi kirkenesgutten Rolf-Arne Kurthi i arbeid for Frontex, EUs politisamarbeid.
 
Kurthi i politidokumentar
Rolf-Arne Kurthi fra Kirkenes har en av hovedrollene i NRKs serie Drømmen om Europa.

Publisert: 26.okt.2014 17:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

NRK følger norsk politi på jobb for Frontex, EUs politisamarbeid. Første episode tar oss med midt inn i flyktningdramaet som foregår i Europa. Rolf-Arne Kurthi drar fra grensekontroll i Pasvik, og sørover til yttergrensen av Schengen i Italia for å jobbe med etterretning,heter det i beskrivelsen av den første episoden av Drømmen om Europa.

Rolf-Arne Kurthi er fra Kirkenes, og har vært ved politiet i Kirkenes i flere år, blant annet som operasjonsleder. I 2010 ble han en av 19 politifolk fra hele Schengen som skulle utgjøre Frontex og jobbe med grenseproblematikk over hele Europa. Sør-Varanger er den eneste kommunen i Norge som har yttergrense med Schengen.

Da Sør-Varanger Avis skrev om Kurthi i 2010 hadde han samme sommer vært på oppdrag i Gibraltar. Der er det kun er 14 kilometer over Gibraltarstredet til den marokkanske havnebyen Tanger. Hit kommer afrikanere som ønsker å komme inn i Europa.
Til Tarifa kom også en gummibåt mens Kurthi var på vakt. Båten hadde ingen årer, men de seks menneskene fra Guinnea Bissau, ville prøve å komme seg inn til det forjettede land.
– De drar over når det er vindstille og målet deres er selvfølgelig å komme forbi kontrollpostene og unngå å bli stoppet, fortalte Kurthi til SVA.

Det ble bare med drømmen for afrikanerne denne dagen. Kurthi og noen kollegere stoppet de seks, og fant noe interessant på den ene.
– Det var en utskrift av et kart fra «Google Maps», der det var ring rundt Oslo. Målet var den norske hovedstaden, men turen endte i Spania, sa Kurthi.

Nå har kirkenesguttens arbeid i Frontex blitt tv-serie på NRK, der tv-teamet følger Kurthi og Karoline Lynne som er en rutinert hundefører, men som er helt ny i Frontex.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no