10. des
FARLIG: Det var neppe like mange biler som her på E6 ved Hesseng den julinatta denne rettssaken dreide seg om, men trafikkfritt blir det ikke. (Illustrasjonsfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Lå og sov på E6 - truet politifamilie
- Du sitter der og smiler, skal jeg knivstikke familien din, skal mannen ha truet da politiet kom og hentet ham.

Publisert: 17.des.2016 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Mannen fra Sør-Varanger ble dømt til 21 dager i fengsel i Øst-Finnmark tingrett i slutten av november i år. Grunnen til fengselsstraffen var det som oppsto en fredagsnatt i juli i fjor, da politiet fikk melding om en mann som lå midt i veibanen på E6 ved Hesseng.

Da politiet kom til stedet, hadde innmelderen fått flyttet mannen like på utsiden av den hvite kantlinja. Det var så langt innmelderen hadde klart å få den tiltalte, og nå lå han og sov.

Han likte absolutt ikke å bli vekt av politiet. Ifølge rettspapirene strittet han imot da politiet ville hjelpe ham opp av grøfta, og han nektet å svare på hvem han var og hvor han var fra. Politibetjentene fant ut at de skulle arrestere ham, og satte håndjern på ham, men det likte han enda mindre.

Først gjorde han seg slapp i beina på vei inn i bilen, og så ropte og skrek han bak i cellevogna mens han ble kjørt til arresten. Og det var der han pådro seg den viktigste delen av straffen, da han ropte til den ene betjenten:

- Du sitter der og smiler, skal jeg knivstikke familien din?

Senere, da mannen skulle settes in i cellen, sa han til den samme betjenten at han skulle ta livet av betjentens mor.

Mannen nektet også å oppgi navn og adresse til politiet, noe som gjorde straffen litt strengere.

Hasj i Russland

Betjentene mistenkte at mannen var ruset på noe annet enn alkohol på grunn av oppførselen hans. En blodprøve bekreftet at han i tillegg til å ha høy promille, hadde spor etter cannabis i blodstrømmen.

Mannen innrømmet at han hadde brukt hasj, men hevdet at han hadde gjort det i Russland. Der er det ulovlig, men ikke straffbart å bruke hasj. Retten kunne ikke utelukke at mannen hadde brukt hasj på andre siden av grensa, og dermed ble han frikjent for det.

Retten trodde imidlertid ikke på den samme forklaringen om en senere hendelse, da mannens hjem ble ransaket i mai i år. Da hadde politiet funnet brukt brukerutstyr og små mengder «mekk» hjemme hos mannen. Det er en røykeklar blanding av hasj og tobakk. Mannen kunne heller ikke si nøyaktig når han hadde vært i Russland, han virket ruset, og en blodprøve bekreftet rusbruken.

For lang tid

Mannen fikk mildere straff av at det tok rundt ett år og fire måneder fra den første hendelsen skjedde, til saken var oppe i tingretten. Han hadde ikke noe av skylda for forsinkelsene ifølge retten.

Det skjer ofte at saker tar lengre tid å komme opp i Øst-Finnmark tingrett enn loven krever.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no