15. okt
SUKSESS: NIBIO Svanhovds laboratorium høster internasjonal anerkjennelse, til laboratorieleder Siv Grethe Aarnes og Svanhovd-leder Snorre B. Hagens store tilfredsstillelse.
 
Lab med stor suksess
NIBIO Svanhovds laboratorium har blitt en stor suksesshistorie. Etter å ha forsket lenge på bjørn med gode resultater ønsker universiteter i flere land et samarbeid.

Publisert: 04.okt.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Canada, USA, Estland, Tyskland, Finland, Sverige, Russland og Norge. Alle vil nyte godt av Svanhovds forskning.

– Vi har hatt økt fokus på forskning de siste årene og dette er i ferd med å føre til gode resultater, sier laboratorieleder Siv Grethe Aarnes.

Bjørneforskning

Totalt 3500 bjørn i Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada er registrert gjennom bæsj, hår- og vevsprøver ved Svanhovd. 

– Vi har fått masse prøver tilsendt via overvåkningen av brunbjørn i Norge og Sverige. Dette er grunnlaget for forskningen vår, der vi oppretter såkalte genetiske profiler, sier Aarnes.

I Sør-Varanger finnes det nå en plass mellom 40 og 50 individer. Etter et dårlig år der få prøver kom inn, har dette nå tatt seg kraftig opp igjen.

Fordi det var her det begynte, prøvene som ble gjort på den lokale bjørnestammen. Men som selve bjørnestammen, så kjente heller ikke forskningen noen grenser. Som en følge av forskningen, så ble det produsert artikler i anerkjente tidsskrifter. 

– Og dette har ført til at folk fra fjern og nær har tatt kontakt, sier Aarnes.

Lederbytte

– Laboratoriet på Svanhovd har levert topp forskning de siste fem år. Tidligere var vi et service-laboratorium. Nå er vi i det gode selskap. I 2011 kartla vi, i samarbeid med en tysk forskningsgruppe, hele det genetiske materialet til brunbjørnen. Dette  var springbrettet og åpnet mange dører utenlands. Gode dataer som ga ny kunnskap om den nord-europeiske bjørnestammen og der vi fikk det ut til internasjonale forskningstidsskrifter var avgjørende. Vi føler absolutt at vi er med i det gode selskap,  sier leder ved Svanhovd, Snorre B. Hagen. 

Han kom til Pasvik i 2010 og var da mer en akademiker enn en genetiker.

– Når han kom ble det satset mye mer på laboratoriet og forskning, og i dag er vi et godt samkjørt forskerteam med totalt seks forskere her på Svanhovd og en ekstern overordnet seniorforsker på Ås, sier Aarnes som er laboratorieleder.

– Du kan si at jeg så det store potensialet som lå i laboratoriet. Det er tøffere tider for alle, men vi greide å samkjøre og presentere gode resultater i gode internasjonale tidsskrifter. Forskning og forvaltning går hånd i hånd og det at vi nå er blitt såpass kjent, gjør at forskningsgrupper ønsker å samarbeide med oss, sier Hagen.

Ikke bare brunbjørn

Forskningsresultatene som er oppnådd på Svanhovd har også gjort at andre institusjoner har tatt kontakt med spørsmål om det er mulig å forske på andre arter enn brunbjørn. Dette gjelder blant annet Polarinstituttet og isbjørn, Pasvik kraft og ørret i Pasvikelva og Akvaplan Niva om rognkjeks.

– Dette er en fisk som brukes som avluser i fiskeoppdrett, så dette prosjektet er veldig interessant. I tillegg analyserer vi prøver fra grizzlybjørn i Canada, og i år er det utvidet til å omfatte også svartbjørn. Vi har også fått forespørsel om å analysere prøver fra asiatisk svartbjørn, sier Hagen.

– Det er tredje året på rad vi analyserer prøver fra Canada. Den canadiske forskningen sto litt i stampe,  da de hadde problemer med å analyser bæsjeprøver som er et utfordrende materiale å analysere. Vi  hjalp dem med dette, sier Aarnes.

Svanhovd forsker også på lauvmakk, og det er også i planene å se på gran.

Utdanning

I tillegg til all forskningen som gjøres ved Svanhovds suksessrike laboratorium, har de også begynt å ta til seg lokale studenter. 

– Vi har også i lengre tid hatt godt samarbeid med russiske og finske forskningsmiljø. Russiske studenter har vært hos oss i høst. Den første doktorgraden kom i fjor, da Aleksander Kopatz tok den. Nå skal Julia Schregel forsvare sin doktorgrad på Ås, sier Hagen.

I november skal det arrangeres et internasjonalt bjørneseminar ved Svanhovd. Deltakelsen vil gjenspeile den store gjennomslagskraften som bjørneforskningen har hatt. Forskere fra Canada, Tyskland, Estland, Sverige, Finland, Russland og Norge kommer.

– Her vil de metoder som vi har brukt og forskningen som vi har gjort og de resultatene vi har oppnådd bli gått grundig igjennom, sier Aarnes.

Trenger flere

Trenger dere å ansette flere folk på laboratoriet nå år etterspørselen blir større?

– Ja, det gjør vi jo, og vi jobber hele tiden med å skaffe finansiering til det, sier Hagen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no