21. okt
LIVREDNING: Tore Flatlandsmo Berglen og Åse Valnes Rødvik jobbet for å få liv i dukka mens lege Harald Sunde spilte Staying Alive på mobilen. (Foto: Yngve Grønvik).
 
Lærte bort livredning på streikestand
De streikende akademikerne ved sykehuset i Kirkenes flyttet streikestanden til byen og lærte bort livreddende førstehjelp.

Publisert: 25.sep.2016 20:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

- Jeg har jo lært dette før, men det er veldig bra å få det repetert, sier Tore Flatlandsmo Berglen, en av de som la seg på kne og prøvde å få liv i dukka.

Trøkke og telle

Lege Harald Sunde forteller at det viktigste nå er kompresjon, ikke pust, som mange lært tidligere. 30 kompresjoner og to pust, forteller han og tar fram mobilen. Berglen og Åse Valnes Rødvik har forberedt seg, den ene skal konsentrere seg om hjertet, den andre om lungene.

- Dette er et bra tempo, sier Sunde og setter på musikk. Staying Alive av Bee Gees er det svært passende sangvalget. Berglen teller og trøkker i vei på brystkassa, mens Rødvik teller og venter til han kommer til 30, da skal hun blåse luft i dukka.

Viktig å repetere

- Dette er ting som ikke kan gjentas for ofte. Dessuten har det jo endret seg mye siden jeg gikk i speideren, nå er det 30:2 som gjelder, men det har vært mange andre varianter før, sier Tore Flatlandsmo Berglen.

- Og så synes jeg det er artig at de gjør noe nyttig samtidig som de streiker. Det er morsomt, sier han.

- Jeg har kunnet dette lenge, jeg var med i Hjelpekorpset i mange år, men jeg oppdaget at det er viktig å repetere. Jeg var slett ikke helt sikker da jeg skulle prøve igjen nå, sier Åse Valnes Rødvik.

Begge fikk skryt for innsatsen fra Harald Sunde.

Gi tilbake

De streikende akademikerne har nå holdt på i tre uker, og streikeleder Andreas Ertesvåg, som er prosjektleder på Nye Kirkenes sykehus, sier at når det er så mye kompetanse som er tatt ut i streik, er det viktig å gi noe tilbake.

- Derfor var det en god ide å flytte oss til byen og gi dette kurset i førstehjelp til folk, samtidig som vi kan informere om streiken, sier han.

- Vi har jo stått utenfor sykehuset i lang tid, og hatt mange gode samtaler med folk som kommer forbi, men det er fint å kunne møte litt andre folk også, og å bli litt synlig i byen, sier Sunde.

Uthvilt

Han forteller at streiken ikke handler om lønn, men om å ha uthvilte leger.

- Vi trenger kollektive avtaler som sikrer at den totale tida vi er i arbeid ikke overskrides. Vi har allerede store unntak fra arbeidsmiljøloven når det gjelder arbeidstid, men vi vil ha rett til å bestemme mer over dette. Nå kan leger pålegges å være i arbeid så lenge at det går ut over arbeidet som skal gjøres, men dette er ikke Akademikerne og Spekter, som vi forhandler med, enige om. Det er ingen dialog for tiden, men det håper vi at det skal bli, sier Sunde.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no