10. des
- SJALABAIS: Gloseutveksling mellom de besøkende fra Skole nr. 10 i Murmansk og blant andre Bjørnevatn IL-jentene. Her har russerne akkurat lært ordet "Sjalabais". Finnmarksjentene lærte noen ord til gjengjeld, inkludert "privjet" og et ord som de helst ikke vil gjenta, siden det kanskje ikke var så fint. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Lærte posisjon, angrep og sjalabais
Det ble både fotball og språklære da flere hundre unge og voksne fotballfolk samlet seg til Pasvik International.

Publisert: 16.jun.2015 11:42
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Andy McKnight blåser i fløyta, og et titalls unge fotballspillere fryser rundt ham. De har løpt mellom flerfargede kjegler, og har sagt fra på forhånd hvilke kjegler de skal imellom. Blå og så hvit, gul og så rød. Den britiske treneren Andy vandrer midt i mengden, ujevnt fordelt rundt om på området, og gestikulerer mot tomme, ledige områder.

- Det er store områder der borte, og der borte, og dere beveger dere rett inn i de travleste områdene. Dere må snu hodet, og stadig se etter ledige områder, forteller han på engelsk. Spillerne sprer seg mye jevnere ut, og treneren er fornøyd.

- Se hva som skjer når disse to bytter plass, forklarer han i plenum. To fotballspillere går forbi hverandre, og snur kroppen til siden for å passere.

- De gjør seg selv mindre for å unngå å kollidere. Det er det første man må lære seg i fotball. Å finne rom til å spille, og å bevege seg dit uten å støte på noen, forklarer treneren.

Over 300

Det er lørdag, og Andy er en av omtrent 50 trenere og ansvarlige voksne som har samlet seg i Pasvik for fotballens skyld. 270 unge fotballspillere både trener sammen og spiller mot hverandre, foreldre og publikum ellers kommer i tillegg, og det utgjør Pasvik International.

I løpet av lørdagen og søndagen er det trening, spilling, trenerseminar, og selvfølgelig også masse sosial aktivitet.

Andy McKnight er innhentet fra Storbritannia for å hjelpe til med treninga.

- Jeg kommer hit for å støtte treningsforeninga og grasrot-fotballspillet, sier Andy. Han er godt fornøyd med engasjementet både blant de lokale trenerne og de unge spillerne.

Mentaltrening

Humøret er på topp også blant fotballspillerne idet SVA er innom. Når spillerne ikke har trening eller kamp, vandrer de rundt på området, kjøper snop eller pølser i kiosken i nærheten, eller utveksler norske og russiske gloser med det russiske laget fra Murmansk.

- Vi lærte litt sånn, og sånn, forteller Núria Cusido-Kristensen, og demonstrerer ved å bevege beina fra side til side. Dribleferdigheter, altså.

- Det vanskeligste var da vi sto i sirkel, og skulle enten fange eller heade ballen når den kom mot oss. Men vi skulle fange den når vi ble bedt om å heade, og heade den når vi ble bedt om å fange, sier hun.

- Poenget var at vi ikke skulle bli lurt. Litt hukommelsestrening, legger Matilde Røsæg til.

Eirik Pedersen, Safari Alain og Lukas Gustavsen fra Norild synes så langt det har vært vanskeligst da de trente på å bruke «feil» fot til fotballspilling - og litt det å ta imot trenerinstruksjoner på engelsk.

- Ellers har vi akkurat spilt mot KIF. Vi knuste dem, men vi var sikkert dobbelt så mange spillere, kommenterer de.

Trenerseminar

Anton Sklyarov fra Sever fotballklubb i Russland er på Pasvik International for andre år på rad. Han lærer spillerne mer direkte om angrepsspill. Fotballbarna blir trent i angrepsteknikker som skal sitte i en eldre fotballspiller. Som for eksempel å sparke ballen bakover til en medspiller, for å så spurte rundt forsvarsspilleren og ta imot ballen igjen på andre siden.

Anton mener dette også er positivt for trenerne, som har treningsseminar i løpet av helga.

- Å møtes og lære av hverandre er veldig bra, sier han.

Instruktørene får ikke betalt, men til gjengjeld for det frivillige arbeidet får de i også noen turistopplevelser i Pasvik. Deriblant med hjelp fra Garnison Sør-Varanger, som har stilt med elvebåt for både barn og voksne. Om man får tid til det, selvfølgelig: Arrangementet har det luksusproblemet at det knapt er tid til annet enn det som er i programmet.

Pasvik International-leder Svanhild A. Lande er godt fornøyd. Da har det meste gått etter planene.

- Det er alltid noen småting, men det løses. Det er god stemning, godt vær og ungene er fornøyde, sier hun.

- Vi er kjempetakknemlige for alle som var med på dugnadsarbeid, og vi takker også GSV for at de stilte med dommere, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no