21. okt
BEREDSKAP MOT MOBBING: Det nye beredskapsteamet blir som et kriseteam i mobbesaker som ikke lar seg løse på den enkelte skole, sier skolefaglig ansvarlig Ane-Marie Solli og rådmann Nina Bordi Øvergaard. (Foto: Anne Mette Bjørgan)
 
Lager beredskapsteam for mobbesaker
Skal gå inn i saker skolene selv ikke greier å løse.

Publisert: 10.sep.2015 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Beredskapsteamet er under etablering og fagfolk fra skole, barnehage, pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), barnevern og helsestasjon er med.

- De fleste saker om mobbing blir faktisk løst, sier skolefaglig ansvarlig i Sør-Varanger Ane-Marie Solli.

- Men det er noen som ikke blir det. Rektorene og skolene skal gjøre det de er pålagt å gjøre. Hvis det ikke løser saken trer beredskapsteamet inn.

Etablering av et beredskapsteam er laget etter en mal utarbeidet av Kommunenes Sentralforbund. Dette kommer etter flere alvorlige mobbesaker i Sør-Varanger de siste årene.

Felles plan

For tre år siden gjennomførte Fylkesmannen i Finnmark et tilsyn i Sør-Varanger og konkluderte med systemsvikt i mobbesaker. Det førte blant annet til en kommunal plan for psykososialt læringsmiljø i skolene i Sør-Varanger. Den skal danne et felles grunnlag om hva mobbing er og hvordan det kan hindres. I tillegg skal alle skolene ha egen utdypende plan om det samme.

Den to år gamle planen skal revideres om nye to år.

- Vi vil gjerne konkretisere planen ytterligere, sier rådmann Bordi Øvergaard om den i dag.

Felles rutiner

I sommer fikk Sør-Varanger kommune, som en av få kommuner i landet, forelegg i en mobbesak, blant annet for ikke å ha fattet enkeltvedtak og for ikke å ha satt i gang tiltak som stanset mobbingen. Ifølge Solli og rådmann Nina Bordi Øvergaard skal dette nå være en del av den formelle planen alle skoler og barnehager skal gjennomføre når en sak om mobbing oppstår.

- Vi har hatt mobbing som tema i alle de tre siste møtene i fagnettverket innenfor skole og barnehage også, sier Bordi Øvergaard.

- Det skal være felles rutiner og felles måter å løse disse sakene på og det er også viktig å dele kunnskapen mellom skolene.

To av skolene i Sør-Varanger, Kirkenes barneskole og Kirkenes ungdomsskole, ble sist vinter med i Utdanningsdirektoratets læringsmiljø-prosjekt som blant annet handler om å avdekke og stoppe mobbing.

Ja til ombud

- Vi har mobbing ved skolene i Sør-Varanger, uttalte rådmannen da hun la fram kommunens tilstandsrapport for forrige skoleår for kommunestyret i august.

- Det er viktig å si det, mener hun.

I tilstandsrapporten blir det dokumentert at 3,4 prosent av elevene på 7. og 10. klassetrinn har opplevd mobbing to til tre ganger i måneden eller oftere.

Det nye beredskapsteamet skal ta seg av de mer komplekse mobbesakene. Det er derfor flere faggrupper er involvert.

Kommuneadministrasjonen stiller seg også positive til et nasjonalt mobbeombud.

- Det kan være bra at noen har temaet på dagsordenen hele tiden, sier rådmann Bordi Øvergaard.

- Det er viktig for kunnskapen også. Mobbing i dag er ikke det samme som for 20 år siden, sier skolefaglig ansvarlig Ane-Marie Solli.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no