20. nov
KOMMER: Mio Negga har laget helt ny musikk til åpningen av Skoltesamisk museum i Neiden.
 
Lager festival av åpningen
Det blir kunstutstilling, musikk, dans, mat og drikke når Skoltesamisk museum, Ēvv Saa’mi mu’zei, inviterer hele Sør-Varanger til åpningsfestival.

Publisert: 14.jun.2017 18:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Mio Negga er en svensk-samisk-fransk musiker som har laget hymne til fredagens åpning.
Han har gitt ut to soloalbum, og samarbeidet med band og musikere fra Familjen, Alice in Videoland, Armand Mirpour og Den svenska björnstammen.
Til den samiske nasjonaldagen i 2013 ga han ut sin første samiske sang, Mihá Ja Gievrra, på lulesamisk.

Beæret

– Da Pauliina Feodoroff spurte om jeg ville komponere et stykke til invielsen av det skoltesamiske museet sa jeg ja på direkten, sier Negga.
– Vårt samarbeid under CO2lonialNATION var det beste jeg har vært med på. Å få gjøre noe sånt igjen er en stor ære. Stykket jeg komponerer er for skoltesamene. Det handler om lys. De tre tekstforfatterne og sangerne Pauliina Feodoroff, Anna Lumikivi og Tiina Sanila Aikio har gjort en fantastisk prestasjon. Jeg er så stolt over dem og veldig beæret over å få være delaktig i dette fantastiske prosjektet, sier Mio Negga.

Seremoni

Det hele starter med nøkkeloverlevering fra Staten. Statssekretær Anne Karin Olli fra kommunal- og moderniseringsdepartementet gir nøkkelen til Statsbyggs administrerende direktør Harald Vaagaasar, som igjen gir den til den eldste skoltesamen i Neiden, Terje Enbusk.
Ordfører Rune Rafaelsen, sametingspresident Vibeke Larsen og hennes finske kollega Tiina Sanila Aikio er også til stede.

Musikk og kunst

Etter den offisielle åpningen får publikum delta i en kultur- og kunstvandring både inni og utenfor museet. Det blir filmvisning og kvadrilldans fra Sevettijärvi.
Skoltesamiske lyder fra Taigaen er et lokal musikkinnslag av Trygve Beddari, Anne Margaret Nilsen og Hanna-Maaria Kiprianoff. Språkminne er en performance av Espen Sommer Eide på hjemmebygget instrument.
Geir Tore Holm og Matti Aikio viser hvordan dørhåndtaket til museet, Omasum, ble til. Kunstverket er av messing og inspirert av bladmagen til reinen.
Samtidig som alt dette foregår er det marked med mat- og håndverksutsalg.

Konsert

Om kvelden blir det utekonsert med Gájanas og Niko Valkeapää Band. Gájanas kombinerer etnisk progressiv musikk med joik og har medlemmer fra Utsjoki og Inari.
Niko Valkeapää har vunnet flere priser, blant annet Spellemann i 1995. Hans musikk er en blanding av moderne elektronikainspirert voksenpop i tillegg til tradisjonell joik. Han har med andre ord solid fotfeste i samisk tradisjon.
Med seg i bandet har han Georg Buljo, Per Willy Aaserud, Helge Harstad og Tom Rudi Torjussen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no