14. okt
BJØRN: Naturfotograf Arne Nævra har et nært forhold til bjørnen og til Øvre Pasvik. Området er med i en ny naturserie han har vært med å lage. Kikkert og kamera er faste følgesvenner i naturperlene. (Foto: Tor Sandø).
 
Lager film om naturperlen Pasvik
Naturfotograf Arne Nævra har brukt de tre siste årene på å jobbe med en naturserie fra åtte naturperler i Norge. Øvre Pasvik er en av disse.

Publisert: 25.jul.2013 10:44
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

NRK skal sende naturserien i åtte deler, hver på 39 minutter, etter nyttår. Produksjonsbudsjettet er på knappe ti millioner kroner og er en serie TV-kanalen har satset tungt på. Nå gjenstår det å få de siste bildene og en omfattende redigeringsjobb.

Dyrehistorier

Den kjente naturfotografen har sammen med kollega Torgeir Beck Lande brukt mye av tiden i Pasvikdalen, og mener de har fått de bildene de skal ha.

- Jeg var her første gang helt i begynnelsen på 1990-tallet. Pasvik er fantastisk, vakkert og spektakulært, klemt mellom to land. Som mange andre steder i Norges land, sier Nævra, som vi treffer på turisthotellet.

- Dette er det nærmeste jeg kommer turistlivet. De siste årene har vært preget av mye jobb. Jeg har ikke en gang fått tent opp et bål i naturen til privat bruk.

Norske naturperler er arbeidstittelen, men naturfotografene jobber med en annen, en med dyr i tittelen.

- Den passer så godt for eksempel i Øvre Pasvik. Her blir det ingen Prekestolen eller andre kjente attraksjoner. I vår serie blir det attraksjoner i naturen, som ikke er så godt kjent for folk flest. Og da gjerne med dyrehistorier.

Bjørn

Det er spesielt bjørnen som ligger Nævras hjerte nær i naturen.

- Vi har fått veldig fine opplevelser fra Øvre Pasvik, festet til film. Bjørnen lokket da meg også til dette området.

Nævra sier han takket være gode hjelpere både fra Steinar Wikan, Rolf Randa, Fylkesmannen, styret i Pasvikdalen nasjonalpark, politiet på Nyrud, forsvaret på Gjøkåsen, Statens naturoppsyn, Direktoratet for naturforvaltning og Miljøverndepartementet fått gjøre den jobben de skulle i bjørneriket. Og dette har gitt resultater.

- Det er aldri tatt bilder av så vill bjørn i Norge noen gang. Takket være både egne og fjernstyrt kamera, så har vi fått noen flotte bilder av bjørn ved hiet og av elg som er slått av bjørn. Det er mektige opplevelser, sier Nævra.

Den kjente naturfotografen har aldri vært ansatt i NRK. Men han kaller statskanalen for den kanalen i Norden som satser mest på naturprogrammer.

- Ambisjonen er jo at man skal puste BBC i nakken. I denne bransjen blir du målt mot de store seriene i utlandet, så da er det bare å levere.

Nævra snakker om hvor vanskelig det er å ta gode bilder av dyr i Norge.

- Problemet er jo skyheten til alle disse dyrene. Det gjelder fra Lindesnes til Nordkapp. Som naturfotograf skal du ikke lukte, ikke høres, det skal ikke være innhegning. Og så lever vi på væregudenes nåde. Det blir mye venting før vi er fornøyde.

Redigeringsjobb

Andre uka i oktober tas de siste bildene til bruk i naturserien. Den skal vise hjortens brunst i Orkdal.

- Da er vi i mål. Men da gjenstår redigeringsjobben. Normalt tar det seks uker på en episode, så her blir det triple skift for å bli ferdig. Levering er i desember allerede, sier Nævra.

Første del er kalt «I bjørnens taiga» fra Øvre Pasvik. Del to er fra millionbyen i havet; «fuglefjellet Gjesværtappan» i Finnmark. Tredje del er fra «Børgefjell - fjellrevens siste skanse». Del fire er fra øyhopping på Helgeland i Vegaøyene i Nordland. Femte del tar for seg kronhjort i brunst, fra Orkdal i Sør-Trøndelag. Del seks er kalt «der storelg og villrein møtes - Kvenndalen i Hardangervidda, Telemark». Del sju er kalt «Ytre Hvaler er nasjonalpark» fra Østfold, et eldorado for folk og dyr. Åttende og siste del er fra «Svalbardsommer - hektiske sommeruker i en seilbåt rundt Svalbard».

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no