5. des
BIBLIOTEK: Arne Wikan er ikke bibliotekar, men han har fått ansvar for å skaffe bøker og bokhyller i Næringsbygget. Pasvikdølene lager sitt eget etter at kommunen stengte.
 
Lager sitt eget bibliotek
For å spare penger stengte kommunen biblioteket på Svanvik. Da fant pasvikdølene sin egen løsning. - Vi lager vårt eget bibliotek. Men vi mangler litt bøker og bokhyller, sier Arne Wikan.

Publisert: 22.okt.2013 16:56
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Bare plaketten med takk til bidragsytere og noen metallhyller står igjen etter Svanvik bibliotek. I sommer ble det stengt og ryddet etter at kommunen kuttet tilskuddet til bibliotekdrift i distriktene. Nå starter pasvikdølene sitt eget bibliotek.

Boksamling

Bibliotek kommer fra gresk og består av to ord, biblio (bok) og theke (lager). Som institusjon har det som oppgave å oppbevare, katalogisere og gjørebøker, dokumenter og andre media tilgjengelig, og det drives av bibliotekarer. Et bibliotek kan også være en bygning eller et rom der det oppbevares bøker eller andre dokumenter.

- Det blir ikke et ordentlig bibliotek, sånn som folkebiblioteket, sier Arne Wikan. Han representerer Næringsbygget på Svanvik, der biblioteket holdt til. Og hvor det nye kommer. Og han har fått ansvar for å skaffe bøker og inventar.

Kaffe og bøker

- Folk i Pasvik savnet biblioteket, det var synd at det stengte. Så vi fant ut at vi kunne prøve å lage vårt eget. Vi har fått inn en del bøker, og stadig flere kommer. Nylig fikk vi en stabel med barnebøker. Vi har bedt folk om å ta med seg bøker de enten skal kaste eller bare ligger stuet bort, så kan de sette dem fra seg her, og låne noen nye med seg hjem, forteller Wikan. Der skiller dette biblioteket seg fra et offentlig. Det er bare en boksamling som folk kommer og bytter bøker i, og er bygget på tillit, det er ingen bibliotekarer her. Men det er planer om mer enn bokbytting.

- Det er åpent på lørdager, for det er da vi har kafe. Det er populært å komme å drikke kaffe, så vi tenker å utvide kafeen litt, sier Wikan.

Samlingssted

Det handler om å gjøre det om til en slags kulturkafe. Kanskje med levende musikk, pianoet står jo der. Og det er mange som driver med sang og musikk i dalen.

- Kanskje kan det være litt inspirasjon for de unge at det spilles og underholdes litt på et lavt nivå. At man kan ha en opptreden på kafeen uten at terskelen for å delta blir så høy. Og det er mange flinke folk som driver med musikk her, sier Wikan.

Han har også planer om å lage en barnekrok i den ene delen av biblioteket.

- Vi har fått noen leker og en god del spill. Så det vi trenger nå er leker, en gammel tv, bøker og hyller. Aller helst BBB-reoler. Jeg er sikker på at mange har sånne liggende, de var jo veldig populære før. Men andre slags hyller er også fint, smale hyller til bøker, sier Wikan.

Mer aktivitet

- Mange har sagt at de er skuffet over at bøkene som ble gitt da biblioteket åpnet er borte. Mange hadde lyst å bidra med noe, og mange hadde bøker med seg, og da jeg spurte hvor de var blitt av, fikk jeg til svar at de var kastet, sier Wikan.

Men folk kjøper stadig nye bøker, leser dem og stuer dem bort i kjellere og på loft. Eller gamle bøker blir uaktuelle for eieren.

- Vi tar imot alt vi kan få, det er alltid noen som er interessert. Og så har vi allerede en liten skatt, nemlig en Nordahl Grieg-samling, som Svein H. Sørensen engang samlet. Og så håper vi at mer aktivitet i bygget kan føre til at vi får brukt utstillingslokalene i andre etasje, det hadde vært veldig moro. Der er ikke bare forbeholdt kunstnere fra dalen, vi er åpen for forslag, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no