9. des
KRIGSTEATER: Regissør Bente Andersen under prøvene på «Krig er for ingen». Forestillingen vises i Zapolyarnij under feiringen av frigjøringsdagen. (Foto: Torgrim Halvari/Samovarteateret)
 
Lager teater på russisk til frigjøringsdagen
Samovarteateret bygger videre på sin jubileumsforestilling fra 2014 og lager stor forestilling på russisk. Den skal vises i Zapolyarnij under feiringen av frigjøringsdagen.

Publisert: 08.mai.2017 01:25
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

«Krig er for ingen» heter forestillingen. Ordene er hentet fra et dikt av Hans Kristian Eriksen. På scenen står russiske skuespillere, både profesjonelle og ungdommer fra Kirkenes og Zapolyarnij. Norsk og russisk kor synger på begge språk. Tre sterke historier fortelles.

Ny forestilling

- Da vi laget forestilling til frigjøringsjubileet i Kirkenes i 2014, hadde vi tre lokale tidsvitner som fortalte hver sin historie fra scenen, vi hadde sangkoret Crescendo og ungdommer som spilte scener som passet sammen med tekstene, forteller produsent og regiassistent Turid Skoglund.

- I salen satt det russiske gjester og likte det de så. De spurte om vi kunne gjøre noe lignende i Russland, og det ville vi selvsagt, men det har tatt litt tid å finne ut hvordan det skulle gjøres, sier hun.

Denne uka gjøres siste finpuss med alle aktører, 60-70 personer, på scenen og 7. mai vises forestillingen på kulturpalasset Oktober i Zapolyarnij, etter at de tradisjonelle høytidelighetene er ferdige i Litsadalen.

Sterke historier

- Vi har vært i Russland flere ganger for å finne de rette folkene og gjøre avtaler. Vi har fått til et fantastisk samarbeid med Oktober, der vi skal vise forestillingen. De har blant annet et ungdomsteater, og stiller med tre skuespillere som skal gjøre scener sammen med tre av våre fra Samovarungan, forteller Skoglund.

De fant også tre personer som krigen har satt sitt sterke preg på. Den ene var barn under krigen, den andre er med i en av organisasjonene som hvert år leter etter falne fra kamphandlingene ved og rundt Litsa-fronten, og den tredje hadde en far som deltok i kampene.

- Alle tre forteller veldig sterke historier. Han som er med og graver opp falne soldater sier at krigen er ikke over før den siste soldat er funnet, sier hun.

Utfordringer

Men det har vært et møysommelig arbeid. Først intervjue de tre russerne, så få det oversatt til norsk, så bearbeide det til teatertekst, og så oversette det til russisk igjen.

- Vi valgte å bruke tre skuespillere til å gjøre tekstene, og siden vi har et langt og nært samarbeid med Det karelske nasjonalteateret og Det karelske dukketeater i Petroszavodsk, spurte vi om de hadde lyst å gjøre dette, og det ville de, forteller Skoglund.

- Bente Andersen, som har regien på dette, har heldigvis en lang erfaring med å jobbe flerspråklig og internasjonalt på scenen. Det å skulle regissere skuespillere som ikke kan språket er litt av en utfordring, men det blir veldig bra. Dette blir en storslagen og flott forestilling, sier Skoglund.

- Jeg håper mange fra Sør-Varanger tar turen over og ser på, legger hun til.

Med hjertet

- Hvorfor gjør vi egentlig dette, er det mange som lurer på. Vi har alltid likt å synliggjøre den storpolitiske parallelle virkeligheten som er hverdagen her i grenseområdet. Vi har lyst å synliggjøre at et godt klima for samarbeid over grensene er helt naturlig. Det er ingen andre teater som har gjort noe lignende i Norge, mens vi har jobbet på denne måten i mange år, det er sånn vi gjør det her, sier Turid Skoglund.

- Det er arbeidssomt å lage teater på en helt annen måte og med forskjellig språk, men det både vi og våre russiske kolleger opplever er at vi jobber med hjertet. Vi har et enormt ønske om å skape noe sammen, sier Turid Skoglund.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no