11. des
TORSDAG: Hamsuns Landstrykere spilles torsdag i Kirkenes.
 
Landstrykere, fritt etter Hamsuns August
Kommende torsdag spilles Landstrykere, som er et samarbeid mellom Riksteatret og Hålogaland teater, i Sør-Varanger kultursal.

Publisert: 11.okt.2016 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Trilogien om August står som en bauta i Knut Hamsuns forfatterskap. Nå gjenoppstår fortellingen i et storstilt samarbeid mellom Riksteatret og Hålogaland teater.

Seiler

August har seilt på de sju hav i 20 år, og kommer hjem som en verdensvant entreprenør og grunder. Han har ideer det vesle samfunnet Polden i Nordland knapt har hørt om. Fra å vært en liten jordbruksbygd med fisk som primærnæring ønsker han å få framskrittet til bygda. August bygger opp Polden til et lite bysamfunn, med villastrøk, gatenummer, post, bank og fabrikk. August er entreprenør og redningsmann, men også storskrøner som er mer opptatt av spillet enn resultatene. I kjølvannet av prosjektene han setter i gang følger det store problemer for de som lot seg rive med. Hele Polden har latt seg forføre og blitt spekulanter.

Forestillingen er bygd på «August» (1930), bok nummer to i trilogien om August og Edevard. Første bok var «Landstrykere» (1927).

Det moderne liv

På 1930-tallet, da boka kom, ble romanens politiske budskap oppfattet som reaksjonært. Politisk var Hamsuns kritikk en kritikk fra ytterste høyre. I dag kan budskapet på mange måter leses som en grønn protest mot turbokapitalismen.

Ensemblet i forestillingen bidrar godt, ifølge anmeldelsene. Med Eirik del Barco Soleglad , Guri Johnson, Marius Lien, Stein Winge og Svein Harry Hauge.

August spilt av harstadværingen Eirik del Barco Soleglad - ja, du leste riktig, han heter det - er en innertier. For en unik skuespiller. For et artisteri. Med forførende sjarm og høyoktanenergi lader han oss i salen opp og trekker oss med på leken så snart han åpner munnen og serverer de kosteligste hamsunske replikker.

Bygge en framtid

Hamsuns klassiker handler om å bygge en framtid, et liv. På Scene Vest presenteres historien med mye humor og varme av et ensemble bestående av ni skuespillere. Som alle de store klassikerne har også denne historien noe å fortelle oss også i dag, og føles stadig like aktuell.

Regissør Yngve Sundvor og scenograf Arne Nøst gjorde stor suksess sist de gjestet Hålogaland Teater med forestillingen PAN i 2008. Nå er teamet samlet igjen, og tar oss denne gangen med til Polden hvor August får forføre og sjarmere oss.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no