21. okt
LISENS: Audun Celius i Tschudi Aggregates sier kunden nå ber om lisens etter de nye reglene, og håper på en løsning i løpet av uka. (Begge foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Lastebilene står og skipet ligger på vent
Steinhaugene ligger på kaia klare for transport til Jamal, men en ny russisk forskrift har stoppet prosjektet.

Publisert: 20.aug.2015 13:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Det var NRK Finnmark som onsdag morgen brakte nyheten om det overraskende nye kravet fra russiske myndigheter, at importører av stein til Russland må nå ha lisens.
– Akkurat nå er vi i limbo, konstaterer Audun Celius i Tschudi Aggregates.
Fra kontorvinduet har han god utsikt ned til byen og til kaia. Der skulle egentlig lastingen ha foregått for fullt fra tirsdag ettermiddag. I stedet er det stillstand.
Samtidig er et annet fartøy i Sabetta på Jamalhalvøya og losser stein fra Bjørnevatn. Lossingen skal etter planen være ferdig sent onsdag kveld, og skipet tar da fatt på den fire dager lange seilasen til Kirkenes for etter planen å hente nok en last.

Usikkerhet

Audun Celius sier at informasjonen til nå er at statsminister Medvedev fredag undertegnet en ny forskrift der det stilles krav til lisens for steinimportørene, for å utstede lisens skal et krav være at steinen er sertifisert.
– Forskriften er ikke offentliggjort, så det er en del usikkerhet rundt dette. Men jeg var akkurat på telefonen med kunden vår og de skal sende inn sertifikater og be om lisens, forklarer Celius.
Tschudi Aggregates har til nå i år sendt av gårde tre last. Industrikaia har begrenset med lagringsplass. Vanligvis - også for å spre transportbelastningen på vei - kjøres det ned stein også i lasteperioden. Lastingen pågår vanligvis i to dager.
Onsdag formiddag var transporten ned til kai stanset.

Nye prøver

Det koster anslagsvis 100.000 norske kroner å ha fartøyet liggende på vent.
– I mellomtiden har vi tatt nye prøver av steinen. Steinen vår er allerede sertifisert og tilfredsstiller de russiske kravene, men vi prøver å være på hogget i tilfelle det nå stilles krav om nye prøver, kommenterer Audun Celius.
Den daglige lederen for Tschudi Aggregates tror ikke den nye forskriften er et ledd i sanksjonskrigen mellom Russland og vesten.
– Nei, jeg tror ikke det. Det er ikke blitt uttalt, og da ville det vel antakeligvis blitt sagt at det er stopp i importen.

– Når tror du det kan komme en løsning?

– Vi håper å få en løsning i løpet av denne uka, men kommer ikke til å begynne å laste før vi har fått en avklaring.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no