23. okt
Utenriksminister Sergej Lavrov blir mottatt av daværende ordfører Cecilie Hansen under frigjøringjubileet i 2014.
Foto: Yngve Grønvik
 
Lavrov er invitert til frigjøringsjubileet
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er ventet til neste års jubileum for Den røde armés frigjøring av Øst-Finnmark.

Publisert: 24.okt.2018 14:33
Oppdatert: 24.okt.2018 14:34

Norske og russiske myndigheter har over tid hatt en dialog om neste års frigjøringsjubileum i Finnmark. Flere har ønsket å invitere president Vladimir Putin, men det blir utenriksminister Sergej Lavrov som kommer, skriver Aftenposten.

Russland representert

– Ved tidligere markeringer av frigjøringen har Russland vært representert ved sin utenriksminister. Det har ikke vært ytret ønske om noe annet fra russisk side denne gangen heller, så det er utgangspunktet for dialogen nå. Vi legger derfor opp til å følge denne praksisen også for jubileet i 2019, skriver pressetalsperson Frode O. Andersen til avisa.

Han forklarer at det den siste siden har vært en god dialog med russisk side om rammene for markeringen, inkludert deltakelse fra den russiske regjeringen.

Tett dialog

– Statsminister Erna Solberg nevnte blant annet dette for statsminister Dmitrij Medvedev da de møttes i forrige uke. Spørsmålet har også blitt tatt opp med både den russiske utenriksministeren og viseutenriksministeren. I tillegg er vi i tett dialog med russisk side på embetsnivå.

Ifølge Andersen kommer norske myndigheter til å være representert på høyt nivå under jubileet.

President Putin

Russlands president Vladimir Putin er invitert av den franske presidenten, Emmanuel Macron, til 100-årsmarkeringen av slutten på første verdenskrig senere i høst. Dette førte til at også Ap-leder Jonas Gahr Støre mente Norge kunne invitere Putin til markeringen i Finnmark neste høst.

Men nå blir det etter all sannsynlighet Lavrov som representerer Russland neste år, slik han gjorde i 2014.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Utenriksministrene Sergej Lavrov og Børge Brende møter russiske krigsveteraner i Kirkenes under 70-årsjubileet for frigjøringa.
Foto: Yngve Grønvik

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no