6. des
FORT: Generalforsamlingen og styremøtet etterpå gikk fort unna, uten protester. Det var styreleder Odd Øie (t.v.) fornøyd med. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Legger ut inntil 35 000 SVA-aksjer for å overleve
Sør-Varanger Avis må få ha solgt 15 000 aksjer innen 10. oktober. Avisa sjudobler antall aksjer.

Publisert: 26.aug.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

En enstemmig generalforsamling sa ja til at Sør-Varanger Avis går igjennom en såkalt emisjon fredag, og styret fulgte opp. Det betyr at det vil være mulig å kjøpe inntil 35 000 aksjer til 100 kroner stykket i nær fremtid.

Håpet er å få inn 1,5 millioner kroner, for banken har krevd å få innbetalt totalt 1 million innen 1. oktober, og en million til innen 1. november. Det vil si at om det ikke kommer inn andre ekstramidler til avisa, er man nødt til å ha fått betaling for 15 000 aksjer innen den tid.

- Tegningene må være inne innen 10. oktober, sier styreleder Odd Øie.

Aksjetegningene vil bli lagt ut som tegningsblanketter, som kan leveres på Sør-Varanger Avis. Det skjer så fort blankettene er klare. Ifølge Øie er aksjene lagt ut til samme pris som de opprinnelige aksjene i selskapet.

3,5 millioner

Om alle aksjene blir solgt, betyr det en dugelig oppsving for SVA. Da vil avisa nemlig ha fått inn 3,5 millioner kroner.

Det er imidlertid fremdeles ikke nok til å dekke det totale underskuddet på Sør-Varanger Avis. Der ligger et udekket tap på 4,9 millioner kroner. Resten skal dekkes igjennom å få opp lønnsomheten til avisa igjennom en total omstilling. Det inkluderer blant annet kutt i sju stillinger og salg av hus og trykkpresse.

En liten opptur finnes: Så langt har avisa et overskudd på 193 000 kroner fram til 30. juni i år.

Sjudobles

Fra før av er det 6000 aksjer som eies av aksjonærer rundt om. Hovedaksjonærene er styreleder Odd Øie selv, Altaposten og tidligere styreleder Kjell Wickstrand.

Nå kan det bli totalt 41 000 aksjer, om alle blir kjøpt. Det er rett oppunder sju ganger så mange aksjer som før, og dagens aksjeeiere kan dermed bli i mindretall. Alle aksjeeierne vil imidlertid også få muligheten til å kjøpe aksjer.

På grunn av det høye antallet aksjer og administrasjonskostnader rundt kjøpene, er det satt et minimumskjøp på 50 aksjer, altså 5000 kroner, om man vil inn via emisjonen. Andre aksjer i avisa kan fremdeles kjøpes og selges normalt.

Øie har fått positive signaler fra næringslivet rundt om i kommunen. Han har tro på at det er en sjanse for SVA.

- Det er ingen aviser jeg har vært involvert i som ligger så langt på minussiden som denne. Men vi har god oppslutning og godt opplag. Det er mange her som vil ha en fortsatt lokalavis, sier han.

Han håper også de nåværende aksjeeierne vil delta.

Ola Finseth ble ny daglig leder

Tor Sara har gått ut av stillingen som daglig leder i Sør-Varanger Avis. Sara ble ansatt i juni i år, innhyrt som hjelp fra Altaposten.

Ola Finseth ble valgt til ny daglig leder på generalforsamling og styremøte fredag. Finseth er fra Vadsø, og har 20 år i Amedia-konsernet bak seg. Han har blant annet vært involvert som direktør i Finnmarken og styreleder i Ávvir.

Finseth er ansatt i 20 prosents stilling, og vil være i SVAs lokaler én dag i uken. Han forteller at han aller først vil sette seg inn i situasjonen i avisa.

- Jeg stiller med blanke ark, så jeg må danne meg et bilde av situasjonen og diskutere med de ansatte hva vi gjør videre, sier han.

Tor Sara forteller at han føler dette er en passende tid å trekke seg ut.

- Jeg føler at vi har fått situasjonen i kontroll i forhold til bank og revisor, sier han.

- Det ble satt i gang langvarige omstillingsprosesser i avisa med deg som daglig leder. Hvordan skal de nå håndteres?

- Prosessene som ble satt i gang er godt i gjenge, og det er på tide å la lokale ta dem videre. Jeg er glad for at Finseth er med. Han er en durkdreven mediemann, svarer Sara.

Han nekter ikke for at det blir lettere for Altaposten å selge andre tjenester til SVA nå som Sara er ute av styret og avisledelsen.

- Det er i utgangspunktet ikke noen avtale mellom Altaposten og SVA, men det er uryddig å sitte i styret her om Altaposten går inn med tjenester. Nå får styret frihet til å handle, sier Sara.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no