9. des
SVØMMELEK: Instruktør Lars Haugen Monsen leker som en del av svømmeaksjonen med ungene for å få dem tryggere i vannet.
 
Leker seg til trygghet i vann
I Sør-Varanger har 60 barn denne uka blitt tryggere i vann. Svømmeaksjonen i regi av Norsk svømmeforbund og Gjensidigestiftelsen er årets viktigste aksjon, mener Siw Annie Kristensen. Hun er bekymret for at så mange barn ikke kan svømme.

Publisert: 27.jun.2014 13:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

I Barentsbadet har det vært lek i vann i formiddagstimene denne uka. Instruktører fra Kirkenes svømmeklubb (KSK) har tatt i mot unger fra kommunens barnehager og skolefritidsordning.
– Målet er at ungene gjennom lek skal bli tryggere i vannet, sier KSK sin leder for svømmeskolen, Siw Annie Kristensen.

Båt og basseng

Etterhvert kunne ungene holde på med båter, basseng og livredning i vannet. De fikk også prøve redningsvest i bassenget.
– Det er ikke til å legge skjul på at det er mange unger som er utrygge i vannet. Mange synes det å være i vann er litt skummelt.
Kristensen er bekymret for situasjonen for svømmeopplæringen i skolene i Sør-Varanger.
– Svømmeopplæringen anses som en dyr opplæring. Dermed blir det kuttet og kuttet for hvert år. Det er en sørgelig løsning. KSK driver på frivillig basis, men vi kan bidra med opplæring, svømmeaksjon og kjører også svømmekurs året rundt. Her er pågangen veldig god.
Nå setter hun sin lit til politikerne.
– Ting tyder på at politikerne er i ferd med å våkne. Blant annet har Venstre begynt å framsette krav om en bedre svømmeopplæring. Ungene trenger flere svømmetimer og vi trenger flere kvalifiserte svømmelærere, sier Kristensen.

Henger etter

Kravene er at tiåringene skal kunne svømme 200 meter når de er ferdige med svømmeopplæringen. Dette til tross for at det er obligatorisk svømmeundervisning i skolen. Dette betyr at minst 150 000 barn i første- til femte klasse går sommeren i møte uten å kunne svømme. Så mange som 3000 tiåringer klarer heller ikke å holde seg flytende ved egen hjelp. I tillegg er det mange som ikke tør å delta i vannaktiviteter fordi de er redde for å være i vann.
– Tilsvarende tall for Sverige og Finland ligger på 80-90 prosent, så vi har litt å jobbe med. Svømmeopplæringen er lenge blitt nedprioritert. Og det i en tid hvor det blir mer og mer bruk av basseng og vår lange kyst. Slike kurs som vi nå kjører er så viktige. Det er så lite som skal til for at barna skal blir trygge i vann, sier Kristensen.
Kristensen er spesielt bekymret over at kunnskapen rundt drukning er så liten.
– Hva skjer når et barn drukner? Ser du på film så er det mye hoiing og skriking. Men i virkeligheten er det slik at de minste bare forsvinner. Stille synker de mot bunnen. Det er det mange som ikke vet.

Trygghetsdugnad

Svømmeaksjonen er Gjensidigestiftelsens største prosjekt og investering noensinne. Det ble påbegynt i 2008, og i løpet av 2014 vil over 50 000 barn ha fått gratis svømmeopplæring.
– Tilbakemeldingene fra deltakere og foreldre har vært svært gode og inspirerende. Dette skyldes ikke minst den fantastiske innsatsen fra alle svømmeklubbene og instruktørene som har bidratt i denne nasjonale dugnaden for å gjøre barn trygge i vann, sier Veslemøy Rue Barkenes, som er leder for landsdekkende prosjekter i Gjensidigestiftelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no