9. des
DIAMANTER: I dette området i Munkefjord skal selskapet Kimberlitt begynne letingen etter diamanter i sommer. (Foto: Jan Arne Jerijrvi).
 
Leter etter diamanter
Selskapet Kimberlitt AS har begynt boringen i to hull i Pasvikdalen. Nå har de også fått godkjennelse til boring i et område i Munkefjord.

Publisert: 12.mai.2015 14:55
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Selskapets talsperson, Tom Bratlie, legger ikke skjul på at diamantletingen er spennende.

- Ja, det er veldig spennende, nærmest et eventyr, sier han.

Leting

Kimberlitt har lett etter diamanter lenge i Sør-Varanger og fikk sin første konsesjon i 2008.

- Dette er et møysommelig arbeid. Vi har brukt mye tid på undersøkelser fra fly og på bakken. Vi har iallefall dannet oss et bilde av de geologiske forholdene i Sør-Varanger. Letingen har foregått på totalt fem steder, men det er to steder nord-nordøst i kommunen, i Pasvik, der vi nå har startet boring. De to stedene er de to nærmest veien, sier Bratlie.

- Dere har tidligere sagt at det er gode utsikter til å få en diamantindustri i Sør-Varanger. Hva forventer dere å finne?

- Det er et langt lerret å bleke og er alltid vanskelig å si i denne bransjen. Dette vil det nok ta noe tid før vi vet. Vi tar utgangspunkt i at det er funnet diamanter i Sør-Varanger tidligere og at det er store forekomster på russisk side. De største gruvene i verden er jo i Arkhangelsk-området. Mye av det som er funnet i Nordvest-Russland og østover har sin opprinnelse i Finnmark. Men de søkene vi har gjort er lovende, så mye kan vi si, sier Bratlie.

Munkefjord

Det siste området som Kimberlitt AS anser som lovende for funn av diamanter er området Munkefjord/Neidenfjord. Fefo har ingen innvendinger mot selskapets søknad til diamantleting her.

- Vi hadde håpet å komme i gang med letingen her ganske raskt, men i forhold til flytting av leteboringstårn og slikt, så må vi nok vente med boringen her et par måneder, sier Bratlie.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no