21. okt
 
Leter etter rettspapirer fra 2. verdenskrig
Greta Voigt Nesbøs far døde før han fikk fortalt henne om hvordan han ble tatt til fange av tyskerne. Nå håper hun historieinteresserte folk fra Sør-Varanger kan hjelpe henne.

Publisert: 18.aug.2013 07:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Olav Voigt ble født 24. oktober 1924, og var tenåring i Kirkenes da Norge ble okkupert under 2. verdenskrig. I mars 1943 ble han arrestert av tyskerne for å ha stjålet våpen.

- Han bodde med familien på toppen her i Kirkenes. Tyske soldater skal ha møtt opp midt på natta og rettet våpen mot familien. Faren hans, Leif Voigt, sto visst der i bare undertøyet da Olav ble arrestert, forteller Greta.

- Olav var bare 18 år gammel, så tyskerne behandlet ham som ungdomsforbryter. Jeg lurer på at han ble sendt til Tromsø, men uansett var han sendt til leiren Fuhlsbüttel utenfor Hamburg, og så til Grasmore i samme område. Senere ble han sendt til Graudenz, som i dag er en del av Polen og heter Grudzianz, forteller hun.

Nå er Greta og ektemannen Åge Nesbø på jakt etter rettspapirer fra den tiden. De ønsker å vite mer om krigshistorien til Gretas far. Olav Voigt døde relativt ung, i 1975, og til den tid hadde han ikke fått fortalt så mye om livet hans under krigen. Han likte visst ikke å snakke om opplevelsene sine på den tiden.

- Det vi lurer på er om det er noen som vet noe om den saken, og om det er noen som kjente familien og kan fortelle oss mer. Vi håper å få tak i rettspapirer fra rettssaken, sier hun.

Olav Voigt er ifølge Greta i boken «Tyske krigsfanger», men hun er ute etter mer informasjon enn den lille oppføringen der.

Det som spesielt interesserer Greta og Åge er at det virker som at det kan være en del ufortalte historier om motstand mot tyskerne i Kirkenes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no