23. okt
TA ANSVAR: Mariann Wollmann Magga og Arbeiderpartiets sametingsgruppe er valgt inn på Sametinget for å ta ansvar for det samiske folk og må derfor ta sitt ansvar, også i forhold til mineralforvaltningen.
 
Leverer eget mineralforslag
Samiske rettigheter er for viktige til å overlate mineralpremissene til regjering og mineralindustrien alene.

Publisert: 03.mar.2014 10:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Det mener Arbeiderpartiets sametingsgruppe og Mariann Wollmann Magga, som representerer Østre valgkrets. Hun er partiets fraksjons- og komiteleder for Nærings- og kulturkomiteen på Sametinget.

Sametinget som politisk organ er voksen nok til å ta ansvar også i mineralpolitikken, mener partiet. Derfor legger man nå frem et eget forslag når Sametinget denne uken skal diskutere mineralforvaltning i samiske områder.

Forsterke

- Arbeiderpartiet foreslår at Sametinget videreutvikler mineralveilederen til også å inneholde etiske retningslinjer for mineralvirksomhet i samiske områder. Vi foreslår også at forslag til forsterket mineralveileder sendes ut på bred høring i det samiske samfunnet før plenum behandler den på nytt, sier Wollmann Magga. Mineralveilederen er et dialogverktøy for å ivareta samiske rettigheter i vakuumet mellom gjeldende minerallov og folkerettslige krav.

- Kun åpen dialog kan skape forståelse for samiske utfordringer. Derfor trenger vi et verktøy for å åpne og føre dialogen på samiske premisser. Vi har ingen tro på at resolusjoner eller boikott vil gi forståelse for samiske rettigheter og interesser i de kommende milliardsatsningene i nordområdene, understreker Wollmann Magga.

Har ansvar

Hun påpeker at representantene i Sametinget er valgt inn på tinget for samefolket. Da må de også bære det ansvaret og arbeide for det samiske folk.

- Vi trenger alle de verktøy som finnes, for å utgjøre en forskjell i nordområdesatsningen. Det er blant annet å føre dialogen med både mineralindustrien og myndighetene i den hensikt med å styrke samiske rettigheter, avslutter Mariann W. Magga.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no