7. des
 
Lita dame, stort hjerte
Olaug Bye Gamnes blir husket som en brobygger, omsorgsfull, snill og utrolig energisk.

Publisert: 16.sep.2019 15:01
Oppdatert: 16.sep.2019 16:21

– Du var ei lita dame og et stort menneske som har fått bety mye for mange, sa datteren Unni Gamnes i sin minnetale til Olaug Bye Gamnes.

– Aldri helt A4

I alt det triste klarte Unni Gamnes likevel å få fram smilene og latteren når hun minnet sin mor.

– Vi trengte ikke høre eventyr da vi var små, for du var jo et eventyr, full av historier fra barndommen. Du var aldri helt A4 og takk for det, sa hun.

Og fortalte om hvordan hun hadde reist i 40 år til Russland og bare klart seg med kroppsspråk eller veldig høyt og tydelig norsk, samt de to ordene malinka babusjka – lille bestemor – som var blitt kallenavnet hennes på kunstskolene i Petsjenga.

– Og du var virkelig liten, du ble mindre og mindre. De siste årene så bilen din førerløs ut når du kom kjørende, sa Unni Gamnes.

Hun tegnet et varmt bilde av en omsorgsfull mor med masse energi som alltid hadde plass til alle og noen flere til middag, og som aldri var redd for å prøve noe nytt og ukjent.

– Så seg ikke forskrekket

Hun ble kalt brobygger for sitt arbeid med å bringe sammen mennesker fra alle kanter, fra Russland, Norge og Finland. Prest Einar Aksel Rånes Fagerheim talte om de som skaper fred og om mennesker som kan se verden, ikke bare som den er, men som den kan bli.

Det siste store prosjektet til Olaug Gamnes var bøkene om freden ved grensa mellom Norge og Russland. Mange var med på det arbeidet og kan skrive under på at det var et eventyr.

– Jeg var med på å koordinere og organisere arbeidet med bøkene hennes. Vi reiste mye til Russland sammen. En gang hadde vi over hundre kilo bøker med oss på toget til Arkhangelsk. Olaug fikk satt noen soldater i sving med å bære for oss. Ho kunne ikke et ord russisk, men fikk gjort det som skulle gjøres, ler Bjørg Dørmænen.

– Ho var så lei seg for at ho ikke kunne reise til Festspillene og fortelle om bokprosjektet. Jeg måtte reise alene, forteller Evelyn Olsen Lid, en av tidsvitnene som har fått god plass i boka til Olaug Gamnes.

– Ho var et arbeidsjern, utrolig driftig og allsidig, og så seg ikke forskrekket på noe. Ho var helt unik, sier Olsen Lid.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
HISTORIER: Evelyn Olsen Lid og Einar Broks var begge mye involvert i arbeidet med bøkene til Olaug Gamnes.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no