10. des
ELGJAKT: Trond K. Hansen, Hanne Eriksen, Geir Thrane, Ådne Jensen, Frank Labahå og Oddleif Wara er representantene fra jeger- og fiskerforeningene som nå jobber med ny forvaltningsplan for elg.
 
Lite avklarende om framtidig elgjakt
Er det mye eller lite elg i Sør-Varanger?

Publisert: 30.apr.2014 09:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Det arbeides med en ny forvaltningsplan for elg. I den forbindelse inviterte jeger- og fiskerforeningene Sør-Varanger, Neiden og Pasvik elgjegerne til å diskutere saken. 25 jegere møtte opp til skytterlagets klubbhus på Vinterveiskaret tirsdag kveld.

Høre på

De tre jeger- og fiskerforeningene er representert i en gruppe som skal jobbe med den nye forvaltningsplanen for elg 2015-2018. Geir Thrande, som sitter i bestandsutvalget, innrømmer at slike planer har vært laget uten at elgjegerne selv har vært tatt med på råd.
– Vi var på vei ut av det gode selskapet, men er tatt inn i varmen igjen. Nå skal vi selv være med på å bestemme hvordan elgstammen blir og selv ha innflytelse på bestandsveksten. Erfaringen med Fefo er at dersom vi har fornuftige forslag å komme med så pleier de å høre på oss. Da er det viktig å samle elgjegerne for å høre deres mening, sier Thrane.
Elgbestanden har firedoblet seg fra 1993 til 2013, skal vi tro statistikken av sett elg i perioden.
– I samme periode har antallet felt elg naturlig nok også steget jevnt og trutt. Men vi har hatt år der sett elg har gått ned og felt elg går opp, så det er ikke lett å komme med noen konklusjon i forbindelse med dette.

Kalv

Thrane tok på tirsdagens møte til orde for at det forvaltningsmessig er viktig å ta ut mest kalv.
– Det er mulig jeg banner i kirka ved å si dette, men jeg tror at vi på sikt tjener mest på å gjøre det slik. Husk på at dersom det ikke er godt med kalver, så er det heller ikke produksjon. Det som er sikkert i forbindelse med forvaltningsplanen er at i Sør-Varanger så blir vi ikke kvitt kalve-kvoten. Ikke i denne perioden iallefall, sa Thrane.
Flere elgjegere reagerte på dette. Spriket blant jegerne var stort.
– Det er ingen tvil om at fellingstallene dras ned av stor kalvebestand. De voksne dyrene, halvannetåringene er de mest interessante og kalvetallet burde vært holdt nede, sa Svein-Erik Nordhus.
Hvor mange elg er det egentlig i Sør-Varanger? Det var et spørsmål elgjegerne fikk servert.
– Det blir mest gjetning, men tallet ligger nok et sted mellom 200 og 300, sier Thrane. Dette var også elgjegernes mening under gruppearbeidet tirsdag.
Fefo var selv ikke representert på møtet, men de fikk en del innspill når det gjelder å få mer oversikt over hvordan elgbestanden egentlig er.
– Hva med å gjennomføre fly-telling, spurte Stein-Arild Ulvang.
– Hvem skal betale for dette? Fefo eller kommunen, ville Thrane vite.
– Fefo tjener vanvittig mye på oss jegere. De skal jo ikke bare ligge og sope inn, men må også bidra litt, sa Per Koi.
– Enn så lenge er nok dagens ordning med elgskjema det enkleste. Og det er gratis, sa Thrane.

Masse elg

Det ble en diskusjon rundt mengden elg i deler av kommunen.
– Jeg har bodd i Munkefjord hele mitt liv og har ikke sett så mange elg som nå. Hvorfor ikke innføre frie dyr i enkelte deler av kommunen der elgstammen er høy, sa Knut Magga.
– Tana, for eksempel, har bare ungdyr. Allikevel skyter de godt med kalver under jakta, sa Per Koi.
– I fjor jaktet vi i Stordalen og Karpdalen. Det var den dyreste og mest skuffende jakta jeg noen gang har hatt. Det var ikke elg der, sa Kurt Våga.
– Det går litt opp og ned i deler av kommunen. Det er bra i Munkefjord/Neiden og mer begrenset i Jarfjord/Karpdalen. Dette har med beiteområdene å gjøre. Det spriker, sa Thrane.
– Hva skal til for å få bedre utvikling av elgbestanden i Sør-Varanger?
– Jegerne vil på jakt. For å få flere elgjegere på jakt så bør flere områder åpnes. Det bør være et mål, sa Nordhus.
En annen gruppe mente at man burde følge med på beiteforhold og mattilgang og kanskje ha elgtelling med droner, i samarbeid med Forsvaret.
Under gruppearbeidet ble det også en bred diskusjon om hvor mye kalv man skal ta ut uten at det går for mye ut over bestanden.

Tana

Under gruppearbeidet satt jegerne Per Koi, Torbjørn Balk, Svein-Erik Nordhus og Ronald Lorentzen sammen. De skal danne jaktlag i år og håper de får jakte. Det vil i tilfelle være niende gangen de får det.
– Hva er drømmestedet for elgjakta?
– Det er Tana, ingen tvil. Vi foretrekker å dra dit, sier Balk.
Dommen faller på Svanvik neste fredag. Da er det tilsammen 40 jaktlag som skal få sin dom.
Forslag til endringer i forvaltningsplanen skal gis med kartbeskrivelse og begrunnelse innen utgangen av juni. Bestandsutvalget ber om at alle elgskjema er kommet inn før 10. november i år. Innen utgangen av februar neste år vil Fefo sende ut plan og kvotesøknad til kommunene. Godkjenning og kvote fra kommunene bør foreligge innen 31. mars neste år, slik at jakta kan lyses ut før påske.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no