21. okt
GLEDER SEG: Jørn Hægdahl gleder seg til å arrangere mesterskap i Langfjorddalen. (Alle foto: Martin Gramnæs).
 
Lite skytterlag med stort mesterskap
Det blir storinntrykk når Langfjorddalen skytterlag arrangerer Finnmarksmesterskap i bane- og kretsmesterskap i feltskyting.

Publisert: 25.mai.2015 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

- Den største utfordringen blir at vi ikke har gjort det før, sier Jørn Hægdahl. Han er ferskt styremedlem i det over hundre år gamle skytterlaget, og har hendene fulle frem til mesterskapshelga 13-14. juni.

Trangt

Det ligger an til at mellom 40 og 50 skyttere møter opp på skytebanen på Strand i Pasvik denne helga. Da blir det trangt om plassen i det lille skytterhuset. - I hvert fall når flere av dem har med seg familien.

- Vi får satse på at været er med oss, og sette opp noen partytelt, så greier vi oss nok, sier Hægdahl. De jobber nå med å rydde feltområdet og utføre vedlikehold på anlegget, som for et par år siden fikk skyteskiver med automatisk anvisning.

- På denne måten blir det mye mer publikumsvennlig. All anvisningen vises da på en dataskjerm og overføres direkte til klubbhuset der vi har projektorer med lerret, forteller han.

Få skyttere

Langfjorddalen skytterlag ble startet i 1911, og har dermed en lang historie å vise til. Dessverre er rekrutteringen lik null, og de frykter at laget kan dø ut når de siste ildsjelene går lei. 18-åringene Asgeir Svane Daniloff og Kent-Arne Johansen er klubbens yngste medlemmer. De har drevet med geværskyting i mange år, og har bare gode ting å si om sporten sin.

- Det er veldig spennende å konkurrere. I tillegg er det veldig sosialt og artig å møte andre skyttere på stevner og slikt, reklamerer Daniloff og legger til at han gleder seg til Finnmarksmesterskap på hjemmebane.

- Det er arrangert her før, men det er mange år siden, forteller han.

- Hvorfor tror dere at det er så få unge med?

- Latskap, sier Johansen smilende, men med en alvorlig undertone. Han mener foreldrene må på banen.

- Hvis ingen av dem er med, så blir heller ikke barna med, legger han til.

Prøv gjerne

Laget har i alt 125 medlemmer, men av disse er det bare rundt ti aktive skyttere. Hægdahl forteller at det er mest elgjegere som fyller opp medlemslista. På vinterstid arrangerer laget miniatyrskyting på Sandnes skole. Da er det noe større oppmøte, men de sliter med å få folket med ut på sommeren. Hægdahl hadde nesten ikke tatt i et gevær selv, før han ble med på et skytestevne i Vestfylket for noen år siden. Han ble bitt av basillen. Det samme er de to eldste barna på 13 og 11 år. Også yngstemann på seks gleder seg stort til å bli gammel nok.

- Nå har jeg drevet med dette i to år, forteller han, og legger til at mangelen på medlemmer kan skyldes at mange kanskje tror at det er en veldig dyr sport.

- Skal du skyte med egne våpen, kan det koste litt, men skytterlag har våpen til disposisjon for medlemmene. Det gjelder oss også. Samtidig legger han ikke skjul på at skytterlagene har vært for dårlig til å vise seg frem.

- Når jeg kom hjem etter å ha prøvd meg på skytebanen, slet jeg faktisk med å finne et skytterlag i nærheten, så noe av skylden må nok også vi ta, mener han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no