6. des
DYR RASTEPLASS: En planlagt rasteplass med servicebygg skal settes opp til høsten på den plassen der riggen nå er etablert. Men forurenset grunn kan gjøre prosjektet kostbart. (Foto: Bernt NIlsen).
 
Liten rasteplass kan bli kostbar
Elvenesbrua vil være på plass i april 2017. 1. september åpnes E105 for trafikk. Men forurenset grunn kan gjøre den planlagte rasteplassen ved brua kostbar.

Publisert: 27.jan.2017 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:14

Prosjektleder Kaare Ramberg i Staten vegvesen Finnmark forteller at den 120 meter lange stålbrua ligger ved kai i Hannover i Tyskland og vil bli fraktet opp til Sør Varanger på en lekter i april. Når den er på plass inne i Bøkfjorden og floforholdene er gunstige, vil den i sin helhet løftes opp på betongfestet, en seanse som er beregnet til noen få timer. Dernest legges det betong oppå brua og til slutt en spesiell type asfalt.

Snu- og rasteplass

Vegvesenet vil også i løpet av våren starte opp arbeidet med å lage en rasteplass med avkjøring for mindre kjøretøy like etter brua på østsiden av elva. Der skal det også settes opp et helårsåpent sevicebygg med toalett og tilgang på kaldt og varmt vann som er standard.

Ramberg forteller at det er noen utfordringer med potensielt forurenset grunn knyttet til denne planlagte rasteplassen. Vegvesenet har tidligere gjennomført omfattende opprenskning av oljeforurenset masse etter tankanlegget på Elvenes i forbindelse med vei- og bruarbeidet. Det har, ifølge Ramberg, kostet hele 20 millioner kroner. Går alt etter planen, vil selve rasteplassen være ferdig i løpet av høsten, mens servicebygget vil trolig bli satt opp først neste år.

Kostbar opprenskning

- Den planlagte rasteplassen skal ligge der riggen nå er etablert. Når riggen er flyttet, skal vi undersøke grunnforholdene der den stod. Så får vi avvente hva miljømyndighetene instruerer oss til i forhold til hva omfanget av forurensing er. Høyt klassifisert forurenset masse koster oss 100 000 kroner per billass å kjøre bort til Øfas Produksjon AS i Tana, opplyser vegvesenets prosjektleder.

Men omkostningene kan fort bli større dersom miljøavdelingen i Finnmark fylkeskommune pålegger vegvesenet å rydde hele området, også det tilhørende området til rasteplassen som kan være åpen for vandring.

- Blir vi pålagt å renske hele området, vil det innebære en storstilt opprydding som Statens Vegvesen ikke har midler til, hevder prosjektleder Ramberg.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no