7. des
MOT: Bare Agnar Jensen var mot innføring av trespråklige skilt i kommunen. Han mente kommunen ikke hadde råd og at det ville bli trafikkfarlig med tre skilt i høyda.
 
Litt nærmere trespråklige skilt
Kommunestyret har vedtatt at Sør-Varanger skal hete Mátta-Várjjaga gielda på samisk og Etelä-Varangin på finsk. Resten av stedsnavnene skal kvalitetsikres.

Publisert: 04.jun.2014 16:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

I kommunestyret forrige uke ble det flertall for at man skal bli ferdige med arbeidet med trespråklig skilting i Sør-Varanger. Eller tospråklige der det ikke har vært tradisjon for bruk av tre navn.

Samisk og finsk

Kommunestyret vedtok det samiske og det finske navnet på kommunen, Mátta-Várjjaga gielda og Etelä-Varangin, men kom med et nytt forslag til hva man skal gjøre med resten av navnene som er foreslått.

Istedenfor å sende lista med stedsnavn til godkjenning hos Kongen i Statsråd, slik innstillingen var, vedtok kommunestyret at man skulle sette ned et utvalg som skulle kvalitetssikre navneforslagene.

Trafikkfarlig

Men det var flere som hadde alternative forslag til vedtak. Pål Gabrielsen (SV) var opptatt av at man i større grad skulle få med skoltesamiske navn.

Agnar Jensen (uavhengig representant) mente at den økonomiske situasjonen til kommunen ikke tilsa «mer uansvarlig pengebruk på investering som trippel skilting i kommunen innebærer. Tre skilthøyder vil også ta fokus fra trafikkanter og gjøre det trafikkfarlig», het det i hans forslag.

Gabrielsen trakk sitt forslag og sluttet seg til et fellesforslag fra Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre.

Flertallet

Fellesforslaget som til slutt ble vedtatt med 23 mot 1 stemme (Agnar Jensen) var: «Kommunestyret mener at komiteen har gjort et meget bra arbeid med forslag til navnesetting i henhold til det mandat de ble gitt. Likevel krever arbeidet en gjennomgang for å kvalitetssikre at den historiske bruk er i samsvar med de lokale begrep. Det nedsettes et eget utvalg for denne kvalitetssikring, som har mandat til å knytte til seg lokale ressurspersoner på området.
Et gjennomgående prinsipp om trespråklighet kan avvikes i de tilfeller der det ikke foreligger historiske eller kulturelle begrep gjennom alders tids bruk av navnene. Østsamiske navn tas inn der det er naturlig.»

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no