19. nov
ENIGE: Ordførerne Alexandr Abramov og Cecilie Hansen ønsker begge at det gode samarbeidet kan fortsette på tross av storpolitisk krisestemning. Hansen mener norske straffereaksjoner er feilslått.
 
Lokalpolitikerne trosser storpolitikken
– Om grensa stenger i morgen, kommer vi til å fortsette å samarbeide, sier ordfører Cecilie Hansen. – Jeg håper vi vil komme oss gjennom denne krisen også, vårt samarbeid er viktig, sier ordfører Alexandr Abramov.

Publisert: 21.mar.2014 13:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Krim-krisen var ikke offisielt tema da vennskapskommunene Sør-Varanger og Severomorsk møttes for å fornye samarbeidsavtalen. Men spørsmålet måtte stilles. Ordfører Alexandr Abramov sier han er bekymret for at storpolitikken skal stoppe det lokale samarbeidet over grensa, og ordfører Cecilie Hansen mener Norges straffereaksjoner ikke rammer Russland, men Finnmark.

Feilslåtte reaksjoner

– Vi vil ikke forholde oss til den gitte situasjonen. De straffereaksjonene som regjeringen har innført rammer nemlig oss i Finnmark og Sør-Varanger. Jeg tror rett og slett ikke de ser den helhetlige situasjonen, sier Cecilie Hansen.

– Miljøministerens avlysning av møtet i Moskva, for eksempel. Der skulle situasjonen med Nikel-forurensinga tas opp. Istedenfor å snakke om dette, avlyser de møtet. Hvem er det forurensinga går ut over? Jo, det er oss i Sør-Varanger. Det er flere andre møter som har blitt stoppet, som handler om samarbeid, blant annet om sild og laks, men det rammer ikke russerne, det rammer oss i Finnmark, sier Hansen.
Hun mener det er viktigere enn noen gang å ha samarbeid med naboene og pleie vennskapet enda bedre.
– Kanskje man heller skulle satse mer offensivt enn å begynne med boikott. Mer samarbeid mellom offentlig sektor i tillegg til folk-til-folk-samarbeid. Det er dette vårt samarbeid med Severomorsk handler om, lære av hverandre på offentlig sektor, sier Hansen.

Er bekymret

– Vi er bekymret for at det lange og gode samarbeidet med Sør-Varanger skal bli stoppet av storpolitikk og situasjonen som har oppstått, sier ordfører i Severomorsk, Alexandr Abramov.

Han sier at de to kommunene har et samarbeid om kultur, utvikling av offentlig sektor og en bedre framtid for de som er barn og unge.
– Vi har vært og sett på den nye fine skolen i Kirkenes, og nå ser vi på den nye barnehagen. Vi skal bygge fire nye barnehager, og ønsker å se på hva Sør-Varanger har fått til. Det er fjerde gang jeg er her, men min første gang som ordfører. Vi har hatt et nært og godt samarbeid i mange år. Vi møtes i vennskap både her og i Severomorsk, og har gjensidig nytte av dette, så det er viktig for oss, sier han.
Han sier forholdet mellom naboene i nord har overlevd kriser før.
– Jeg har store forhåpninger om at den spente situasjonen vil gå over og at vi skal kunne fortsette vårt gode forhold. Hele Kolahalvøya ser Norge som en god og pålitelig nabo, og det tror jeg vil overleve, sier Abramov.

Avtale i 20 år

Sør-Varanger kommune og Severomorsk har hatt samarbeidsavtale siden 1994. Severomorsk er en lukket by der den russiske Nordflåten har sin hovedbase og administrasjon. De to kommunene har møttes jevnlig for å fornye samarbeidsavtalen mellom dem.

Denne gangen var det ordfører Alexandr Abramov, rådmann Irina Norina, rådmedlem Andrey Orlov og Evegeny Nikolaev som besøkte Kirkenes. Nikolaev arbeider i president Putins personalavdeling i Moskva, men kommer fra Severomorsk.
Avtalen mellom de to kommunene ble undertegnet fredag på ordførerens kontor i Kirkenes.
Godkjent

– Selv om regjeringen har innført straffereaksjoner mot Russland, har jeg fått informasjon fra sekretariatet til Utenriksministeren, som kjente til møtet, om at de er glad for at vi har kontakt og gjennomfører møtet vårt som planlagt, sier Cecilie Hansen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no