22. okt
GODT INITIATIV: GSV får ros for å invitere til jentestafett. Men ikke veldig mange ble med. (Alle Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Løp for stemmeretten
Maks uflaks med været, og knapt med deltakere da GSV inviterte til jentestafett på 100-årsdagen for kvinners stemmerett i Norge.

Publisert: 14.jun.2013 10:07
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Helsearbeiderlinja på videregående skole hadde forberedt seg godt til jubileumsdager. Med plakater og håp om folkefest dro de til garnisonen der det imidlertid ikke var mange fremmøtte.
Rådhuset i kommunen var det andre sivile laget i tillegg til helsefaglinja.
– Journalistene burde jo også stilt lag, sier Nina Bordi fra Rådhus-laget.
– Ja, men det er jo bare menn som er journalister hos oss, bortsett fra meg...
Enn i Finnmarken da?
– Nei, der er jo også bare menn i Kirkenes...
100 år etter at kvinner fikk stemmerett har Norge en andel på 30 prosent kvinnelige journalister, og fem prosent kvinnelige sjefredaktører.
I Sør-Varanger Avis er det i rettferdighetens navn bedre stelt enn i de fleste aviser. Hele redaksjonsledelsen er kvinner, og det har til tider vært flere kvinner enn menn blant journalistene.

Få kvinner

Det er nettverk for kvinnelig befal som ønsket at stemmerettsdagen ble markert med idrettsarrangement. Målet var å samle flest mulig, sivile, befal og mannskaper.
– En fin måte å markere dagen på, samtidig er det fint at det skjer noe for jentene på GSV. Dessuten er det artig at sivile også er med, sier Hilde Gustavsen på GSV.
Sammen med Helene Gulliksen anslår hun at GSV har seks befal som er jenter.
Andelen kvinner i Forsvaret i dag er på rundt åtte prosent.
Vernepliktsundersøkelsen fra 2010 viser at 20 prosent av alle kvinner i førstegangstjenesten har opplevd seksuell trakassering. Dette skriver NRK som legger til at Forsvarets egne medarbeiderundersøkelser viser at tre ganger så mange kvinner i Forsvaret opplever uønsket seksuell oppmerksomhet enn i arbeidslivet ellers.

Godt integrert

1975 var det internasjonale kvinneåret. Norge har kun hatt en kvinnelig statsminister i hele sin karriere.
Da statsministrene satt på rekke og rad i Kirkenes nettopp, var det kun dresskledte menn i rollene, og få ville vel finne på å kalle Dmitrij Medvedev og Jens Stoltenberg «mannlige statsministre». De er bare statsministre.
Andelen kvinner på stortingslistene går ned.

Eksemplene er mange.

Tilbake på arbeidsplassen min før artikkelen om jentestafetten skal skrives.
Jeg overhører småprat mellom kollegaer, der en veldig handy og selvhjulpen kvinne uoppfordret får et forslag fra en mannlig kollega.
– Kan ikke mannen din snekre det for deg, sier han.
Grumsete stereotypier lever godt integrert i hverdagen vår.
100 år etter at kvinner fikk stemmerett.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no