10. des
MURMANSK-FRISØRER: Frisørlinja i Murmansk var på besøk. Her er lærer Alona Jurijevna til venstre, med elevene Marina Volovil, Kajsa Pikalova, Larisa Makarova og Ira Jorbenka.
 
Lot seg inspirere av kjøremester
Skoleelever skulle lokkes i massevis av yrkesretninger torsdag. Rallyproffen Pål Anders Ullevålsether talte for å tørre å gå egne veier.

Publisert: 14.feb.2014 13:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

– Ingen i Paris-Dakar-løpet har stått på ski mer enn meg, eller sprunget mer enn meg. De har fått kjørt mer motorsykkel, men når det er lange, utholdenhetskrevende løp over åpen ørken, er det ingen som trives bedre i hjelmen enn meg, sa Pål Anders Ullevålsether foran et fullsatt auditorium på Kirkenes videregående skole.

Torsdag var det utdannings- og næringslivsseminar der, og cross- og sykkelrallyveteranen hadde kommet for å fortelle elevene om sport, drømmer, og utholdenheten man trenger for å oppnå dem.
Pål Anders Ullevålseter har deltatt 13 ganger i Paris-Dakar, og er en av de mest profilerte nordmennene i sykkelsporten. Han kjørte cross i flere år på 80- og 90-tallet, før han la seg på langdistansekjøring.
Her er en som absolutt har klart å gjøre levebrød av drømmen. Han oppfordret blant annet til å lære av og bruke sine feil.

– Jeg har mislyktes med mye på veien, men har kunnet bruke det til noe i ettertid, sier han til SVA.

Vil bli fotballproff

Og det var en del elever som fikk inspirasjon.

– Det var givende å høre ham snakke om å gå sine egne veier, sier Karl-Martin Figenschou. Han drømmer selv om å bli fotballproff.
– Det viktigste er å trene hardt, og ha ambisjoner, konstaterer han.

Allerede bestemt

Det var massevis av bedrifter og utdanninger som viste seg frem på skolen, og elever utenfra hadde også kommet for å utforske.
På en del av standene fant man imidlertid elever som allerede hadde bestemt seg. Karoline Ryeng ble for eksempel kjørt rundt på bærestol av ambulansearbeider Johannes Johansen.

– Jeg har vært hospitant på ambulanse, og skal mest sannsynlig bli ambulansearbeider, sier Karoline. Hun ble kjørt rundt med øynene lukket, for å få erfaring i hvordan det er for en pasient.
– Det er greit å selv få testet utstyret vi bruker, så vi kan sette oss inn i pasientens situasjon. En bærestol som denne bruker vi om vi ikke kommer oss inn i et hus med båre, forteller Johannes.

Utenfor satt Johanne Sophie Høvik Ulvang i et av Forsvarets kjøretøy. Hun har ønsket seg inn i militæret siden hun var fem år.

– Da var tanta mi i forsvaret. Og vi som er jenter er jo uansett pliktige nå, påpeker hun.

Vil ha oljejenter

Det var flere som var ute etter å få folk til å utdanne seg i tekniske fag.
Sydvaranger gruve hadde en av de synligste standene, og på Statoils stand fant vi Klaus Henriksen. Han håper å få flere jenter inn i oljeindustrien.

– Der jeg jobber, i Hammerfest LNG, er det 19,7 prosent jenter. Det er ikke mange jenter som tar utdanning i mekaniske fag og elektrofag, så vi prøver å overbevise dem, sier han.

Heftig løp

Alt skal jo heller ikke være alvor i et seminar for ungdom.
Dagen ble avsluttet med to show. Først stilte Pål Anders Ullevålsether på crossykkel utlånt av lærer Sveinung Bjørseth.
Etter å ha tatt noen runder på plassen bak skolen, fikk én elev sitte bakpå sykkelen. Det var vardøværing Victoria Nordheim, som måtte klamre seg fast idet sykkelen satte fart.

Russiske frisører

Frisørlinja på Kirkenes videregående skole har hatt samarbeidsprosjekt med frisørlinja i Murmansk i flere år.
Men dette var første gang de russiske frisørene stilte opp på det tradisjonelle hårshowet, ifølge Ellen Kristoffersen, norsk frisørlærer. Det ble en bokstavelig talt hårreisende kulturutveksling på slutten av dagen.
Og i april drar frisørlinja i Kirkenes nok en gang til frisørkonkurransen Arctic Style i Murmansk.

– Nå er det bare førsteplassen vi ikke har der borte, så det er den vi er ute etter. Vi har merket at det er forskjellig syn på frisyrer her og der borte, men nå har vi vent oss til hva de liker og ikke liker, sier Ellen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no