9. des
MØTE: Berit Erdal og Erik Skjelbred fra Statnett i møte med Wenche Pedersen, Harald Larssen og Frank Ingilæ i Øst-Finnmark regionråd. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Lover ny hovedlinje når det blir behov
Statnett møtte Øst-Finnmark regionråd onsdag.

Publisert: 23.feb.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Øst-Finnmark regionråd har hatt samling i Kirkenes mandag og tirsdag denne uka. Der møtte blant andre representanter for Statnett, for å snakke om mulighetene for en ny sentralstrømlinje inn i fylket.

Kommunikasjonssjef Berit Erdal og direktør for kunde- og samfunnskontakt Erik Skjelbred i Statnett sto da på at man må vente til det melder seg et behov, før man går inn i den dyre operasjonen med å bygge ny sentrallinje.

- Byggingen av slike linjer blir styrt av hva som kommer av stort strømforbruk, sier Erdal.

Hun legger ekstra trykk på ordet «stort», og nevner olje- og gassindustri som det mest aktuelle eksempelet i Finnmark. Olje- og gassfunn ute i Barentshavet vil kreve en hel del strøm, såpass at Statnett tror petroleumsselskapene i nord og øst vil være nødt til å opprette egne gasskraftverk ute på platformene om ikke kraftnettet bygges ut.

- Mindre strømforbruk, som i vanlig industri og havn, løses med eksisterende strømnett, eventuelt tiltak innenfor disse. Der blir det ikke nødvendig med ekstra store kraftlinjer, sier Erdal.

Medlemmene i Øst-Finnmark regionråd argumenterer for en høna-og-egget-situasjon når det gjelder å få en slik 420 kV-linje på plass.

- Spørsmålet er om det vil komme store utbygginger før strømforsyningen er på plass. Selskap vi har vært i kontakt med er veldig tydelige på at de ønsker en 420 kV-linje, sier Wenche Pedersen, regionrådsrepresentant fra Vadsø.

- Regionrådets agenda er å bygge ut strømtilgangen i Øst-Finnmark. Vi er redde for at dårlig infrastruktur innebærer at vi går glipp av etableringer, sier Harald Larsen fra Lebesby.

Tana-ordfører Frank Ingilæ legger til at de venter mer vindkraft, blant annet fra det planlagte prosjektet i Rásttigáisá, noe som også vil dra nytte av bedre strømlinjer.

I samtaler

Erdal forsikrer om at de er i samtaler med aktuelle selskap, og at de vil få strømforsyningen på plass om det blir et behov.

Hvor en slik strømlinje legges, er avhengig av hvor det blir olje- og gassfelt først. Om det blir aktivitet lenger vest i første omgang, ser Statnett for seg at det blir lagt ny sentralstrømlinje langs Norge, med tilknytning fra Balsfjord i Troms til Skaidi i Finnmark, og videre øst. Om aktiviteten kommer først i øst, er det snakk om å legge strømlinje opp igjennom Finland til øst, og så forbinde den videre vest i fylket.

Internforbedringer

Når det gjelder det å hindre strømbrudd rundt om i fylket, gjøres flere tiltak. Det har vært gjort en del forbedringer. Blant annet skal en ekstra linje innenfor Sør-Varanger kommune ha forbedret strømfursyningen til Kirkenes.

I tillegg er en ny 420 kV kraftledning under bygging fra Ofoten til Balsfjord. Det er en strømlinje som har forårsaket strømbrudd i mesteparten av Finnmark før, og tidligere denne vinteren kom en del i drift.

- Hele ledningen der er ferdigstilt før slutten av året, sier Erdal.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no