5. des
MOTTAK: Inntil 15 menn kan innkvarteres på det lukkede mottaket.
 
Lukket mottak i sentrum
Asylsøkere som skal ut av landet, innkvarteres midlertidig på Barents Frokosthotell.

Publisert: 27.nov.2015 14:45
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Dette ble kjent i en pressemelding fra Politiets Utlendingsenhet fredag ettermiddag. Mottaket startet opp samme dag.

Begrensninger

Det er snakk om et innkvarteringstiltak der asylsøkerne ikke kan bevege seg fritt. I meldingen fra PU står det blant annet at alle må holde seg inne på rommet mellom ni på kvelden og åtte på morgenen. Utenom disse tidspunktene kan de bevege seg fritt innenfor fellesarealene på hotellet.

Det skal også være mulig for de innkvarterte å oppholde seg utendørs, men da under tilsyn. Mottaket kan ta inntil 15 menn over 18 år. De vil ha mulighet til å få besøk og bruke telefon, opplyses det.

Prosjektleder for opprettelsen av senteret i PU, Ståle Sørmo, forteller at innkvarteringsstedet nå er åpnet, men kan ikke si noe om når de første asylsøkerne vil bli innkvartert.  

– Vi fikk i oppdrag å etablere ett slikt senter på bakgrunn av lovforslaget som ble fremlagt og besluttet i Stortinget forrige uke, og det senteret åpnet i dag. Vi har bemannet senteret med de ressurser vi har tilgjengelig i Kirkenes, og det er tilstrekkelig nå. PU har god kompetanse for å drifte et slikt sted, forteller han.

Det nye tiltaket er ment for personer som har søkt asyl ved Storskog, og har hatt opphold i Russland. Disse får, på bakgrunn av justis og bereskapsdepartementets innstramninger avslag på asylsøknad uten realitetsbehandling. Disse skal egentlig returneres på Storskog, men det er tilfeller der det er nødvendig å innkvartere disse for en kort periode, opplyser PU.

Stoppes på grensa

Det var onsdag denne uka at justisminister Anders Anundsen sendte en instruks til Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda om at asylsøkere som kommer til Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal få avslag uten realitetsbehandling. Bakgrunnen for dette er at Norge anser Russland for å være et trygt land.

Målet er at all saksbehandling skal skje på grensen og at ingen skal måtte forlate Storskog før de sendes tilbake. Nyutnevnt politimester for Finnmark, Ellen Kartrine Hætta opplyser at det er for tidlig å si hvordan den nye instruksen fungerer i praksis på Storskog.

– Vi har nettopp begynt å praktisere den nye instruksen. Nå må vi gi oss noe tid til å se hvordan vi får dette til å fungere. Vi må få på plass fasiliteter og utvikle gode rutiner, sånn at vi får gjort jobben effektivt og med god kvalitet, skriver hun i en pressemelding fredag.

- Jeg er veldig glad for at Politiets utlendingsenhet og UDI er til stede, og at vi samarbeider godt. Bistanden fra Utrykningspolitiet og andre politidistrikter er helt uvurderlig. Alle som er her gjør en kjempeinnsats for å bidra i en vanskelig situasjon som utfordrer hele Norge.

Politimesteren vil ikke vurdere svingningene i ankomsttallene. Antall flyktninger som har passert grensa har vært markant lavere den siste uka.

– Jeg tror vi må se utfordringene i et langsiktig perspektiv. Vi vet ikke hva som skjer i morgen, kommenterer politimesteren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no