12. des
OMLASTING: Oljeskipene var en fast del av utsikten utenfor Kirkenes fram til våren 2016.
 
Lukoil sier de valgte Russland på grunn av pengene
Ikke noe politisk, ifølge NRK-intervju. Norterminal-lederen mener fremdeles kostnaden er lavest i Kirkenes.

Publisert: 18.mai.2017 09:40
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

Overfor NRK bekrefter Lukoils kommunikasjonsavdeling at valget om å droppe omlasting i Kirkenes er tatt av økonomiske hensyn.

Norterminal-leder Jacob B. Stolt-Nielsen mener fremdeles at Kirkenes er det billigste alternativet for Lukoil, tross det russiske selskapets uttalelse.

- Lukoil er nødt til å vise verden at de kun tar økonomiske beslutninger. Men vi følger og analyserer totalkostnadene meget godt, og vi er helt sikre på at totalkostnaden i Kirkenes er lavest, på grunn av gode værforhold og lav skipstrafikk, sier Stolt-Nielsen til NRK.

Risikopris

Det er ikke oppgitt noen sammenlikning av totalkostnadene i Murmansk og Kirkenes. Norterminal tjente imidlertid godt i 2015, med et overskudd på 68 millioner kroner for hovedselskapet, og rett under 14 millioner for underselskapet Norterminal Response. Stolt-Nielsen viser til at de har gjort investeringer for over 100 millioner kroner, og har priset risiko inn i driften.

- Vi sitter nå med alt utstyret, og har fått tilbake det vi har investert, men ikke stort mer enn det, sier han til NRK.

Tillatelse-spørsmål

Lukoil skapte god butikk for Norterminal, med oljeomlasting rett utenfor Kirkenes i to og et halvt år. De var Kirkenes-selskapets eneste kunde. Men Lukoil begynte å laste om i Murmansk da det ble tvil rundt hvor mange tonn olje Norterminal fikk lov til å laste om direkte per år.

Norterminal fikk tillatelsene de trengte i juli, men da hadde Lukoil allerede etablert oljeomlasting ved Murmansk. Det russiske selskapet har ennå ikke kommet tilbake til norsk farvann, og Norterminal ble nødt til å si opp mesteparten av arbeidsstokken. I januar var Norterminal nede i seks ansatte, fra 21 på det meste.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no