6. des
"FLISKAOS": Flere har undret seg over flishaugene som ligger "rotete" til ved Høybuktmoen. Ifølge Norsk biobrensel AS er forklaringen vinterens snømåking og snøsmelting.
 
Lurer du på hva denne flishaugen gjør ved Høybuktmoen?
Store flishauger som ligger hulter i bulter ved flyplassen har fått folk til å undre. Men ifølge Norsk Biobrensel AS finnes det en naturlig forklaring.

Publisert: 15.jun.2017 10:05
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Den lange vinteren er i ferd med å vinke farvel. Snøsmeltingen har gjort at litt av hvert har dukket opp etter at de store snømengdene har smeltet bort. Det gjelder også flishaugene ved innkjøringen til flyplassen på Høybuktmoen.

«Rotete» hauger

Enkelte forbipasserende har reagert på det som omtales som «rotete» hauger. Skulle du være en av dem som lurer, ja, så fortvil ikke, for svaret kommer her: Snøsmelting og snømåking.

For om vi skal tro daglig leder i Norsk Biobrensel AS Ole Kristian Hodnemyr er forklaringen nettop så enkel.

-I løpet av vinteren har det vært mye snø og en del snømåking. Vår lokale transportør forteller at det da har vært en del svinn av flis som har forsvunnet bort. Det ser litt uryddig ut nå, grunnet snøsmelting og vårens ankomst, sier han.

Han sier samtidig at de nå vil ta høyde for å fjerne haugene så fort snøen har sluppet helt taket.

– Vi er innforstått med hvordan det ser ut, og så fort resten av snøen i haugene har smeltet, vil vi transportere bort flisen, sier Hodnemyr.

Når den tiden kommer vil flisen bli transportert bort for å gjøre sin tjenesten.

Varmer forsvaret

For ifølge Hodnemyr har flisene en strategisk plassering. De er nemlig tilknyttet flisfyringsanlegget i Garnisonen, som gir vannbåren varme til milliærleiren. Dermed kan soldatene varme kalde kropper.

– Haugene ligger på vårt produksjonsområde. Her blir tømmer levert fra Pasvik og omgjort til flis. Deretter blir flisen transportert bort i containere og brukt i sentralen, forteller Hodnemyr.

Plassen hvor flishaugene ligger fungerer som en tømmerterminal, hvor selve flisproduksjonen til det sørlandsbaserte firmaet Norsk Biobrensel foregår.

Det er firmaet Norsk Biobrensel AS som har ansvaret for leveransen av flis til flisfyringsanlegget på Garnisonen, og benytter Pasvik Biovarme AS som lokal leverandør av tømmer.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no