16. okt
RETT: Har gående eller syklister rett til å oppholde seg i lysløypa? Foto: Arkivfoto
 
Lysløypa for alle?
Skal gående ha rett til å bevege seg i lysløypa mellom Kirkenes og Bjørnevatn? - Ja, sier kommunepolitiker og turgåer Knut Mortensen. - Tja, sier turløper og mangeårig KOS-trener, Trond Michelsen.

Publisert: 07.des.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Straks snøen har lagt seg brygger det opp til den klassiske debattten og kranglingen i skiløypene i Sør-Varanger: «Hva er egentlig lov å gjøre i en preparerert skiløype? Har fotgjengere, syklister, ryttere, barnevogner og hundespann noe der å gjøre?».

Allemannsretten

Loven er tydelig nok. I allemannsrettens hovedregel heter det at «I utmark kan enhver ferdes til fots hele året..».

Betyr det at en kan gå til fots, ri eller sykle i skiløypa? Svaret er nei. En er nødt til å ta hensyn. Den generelle hensynsregelen står også i Friluftsloven paragraf 11 og legger til grunn at de som oppholder seg på en annen manns grunn eller på sjøen «skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre... ».

Det er altså ikke lov å ferdes på en måte som gjør at man ødelegger preparerte skiløyper, klassiskspor eller fristilsonen. Dette er tilretteleggingens paradoks. Når forholdene blir gode for én aktivitetstype, begrenses samtidig mulighetene for andre.

Vil vise hensyn

Pensjonist og leder i Rådet for likestilling av funksjonshemmede, Knut Mortensen, forteller på sin Facebook-side at turer i naturen gir han velvære, mosjon og er godt for både fysisk og psykisk helse. Å gå langs en bilvei gir ikke den samme gleden som å gå i naturen. Mortensen har i det siste gått turer i skiløypa til beins.

- Her i kommunen er det ikke så mange som går, så jeg tror heller ikke det er nødvendig å lage separate løyper for skiløpere og gående. Viktig for begge parter er å vise hensyn. Når jeg går på tur i skiløypa så holder jeg meg så langt ut til kanten som mulig. Så jeg er ikke med på å lage noen «kul» på midten iallefall. Diagonalspor er selvfølgelig fredet, forteller han.

Nå har han fått kjeft fra andre skiløpere, både i løypa, men også på Facebook, som tydligvis ikke vil ha gående på det de kaller som «sitt område».

Respekt

- Jeg ser i avisa og på facebook at noen, også leder i KOS Jarle Hilfred Olsen, fremstiller det som om det blir totalt uegnet for skiløpere å bruke løypa hvis det går noen der. Dette utsagnet stiller jeg et stort spørsmålstegn ved. Jeg har all respekt for at foreldre og andre stiller opp og gjør dugnadsarbeid. Det samme har jeg gjort i en mannsalder, både innen idrett, foreningsliv og politikk. Men jeg synes det er trasig, indirekte, å bli karakterisert som en mann «uten respekt» av lederen i KOS, sier Mortensen og viser til et leserbrev fra Olsen i avisa. Her skriver KOS-lederen; «Siden vi neppe vil nå fram til alle fotgjengere. Takk for at dere viser respekt for oss som bruker utallige dugnadstimer».

- Dette utsagn fra Olsen treffer meg rett i hjertet. Jeg føler meg her fremstilt som en ond mann, sier Mortensen om leserinnlegget.

Jaget bort

Mortensen forteller at han vet om foreldre med unger som har gått til fots og som har blitt jaget bort fra turløypa.

- På bakgrunn av at kommunen har mottatt spillemidler, altså offentlige midler, så er det vel meningen at disse midlene skal komme alle til gode. Jeg stiller også spørsmålet; hva med de ungene som ikke går på ski? Skal de bli henvist til gater og gangveier seks måneder i året? Skal ikke de få lov å gå langs de turløypene som kommunen har laget, og som skifolket kaller skiløyper om vinteren?

Ødelegger nasjonalsporten

Skiløper og pensjonist Trond Michelsen går på ski hver dag (så fremt gradestokken ikke kryper under minus 20) og trener mot de store turløpene. Han har et klart syn på saken:

- Jeg vil poengtere at både det klassisk skisporet og frisoner er skiløyper. Hvis noen absolutt vil gå i trasèen, må de gå på yttersiden av det klassiske sporet. Der er det plass. Da vil de ikke ødelegge løypene. Så vil jeg si at det er best å gå på ski i skiløypa. Men personlig vil jeg anbefale gangstien for de som vil gå til fots. Den er som regel alltid brøytet og egentlig bedre å gå i, sier Michelsen.

- Når folk tråkker til beins i et løst spor, ødelegger de ikke bare for skiløperne, men også for de yngste som ønsker å lære seg skiteknikk. Jeg skal ikke kjefte på eller snakke til noen som går i løypa, men skal virkelig noen få gående få lov til ødelegge for de som ønsker å utøve nasjonalsporten vår, spør turløper Michelsen.

Færre gående

Etter KOS-lederens innlegg i avisa har Michelsen merket en klar nedgang av folk som går i trasèen. Spørsmålet er imidlertid om det skyldes at gående føler seg presset ut av lysløypa eller om de rett og slett holder seg borte for å unngå å havne i ubehagelige situasjoner i møter med aktive eller mosjonister.

Den allminnelige hensynsregelen i friluftsloven går begge veier. Det forventes at publikum tar hensyn til tilrettelagte traseer. Samtidig hviler det også et ansvar på de aktive å ivareta sin idrett på en måte som ikke hemmer eller er til sjenanse for andre brukergrupper.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no