23. okt
FARLIG: Stor trafikk på E6 kan skape farlige situasjonen for de mange hytteeiere som parkerer på riksveien. (Arkivfoto: Jørn Fossmo).
 
Må behandle Buholmen-parkering på nytt
Fylkesmannen sier ikke noe om klageren har rett til å stoppe hytteutbygging og kreve parkeringsplass, men sender saken tilbake til kommunen.

Publisert: 11.mar.2017 19:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Fylkesmannen i Finnmark har svart på en sak der klageren vil hindre en hytteeier i å oppføre en ny og større fritidsbolig enn den som ligger der nå.

Som tidligere skrevet mener klageren, en av de andre hytteeierne i nærheten, at nybygget vil hindre tilgang til en parkeringsplass på privattomta som folk i området har brukt i flere tiår. Denne brukes av folk som bruker båt for å komme til hyttene sine, og klageren hevder de har bruksrett.

Klagen ble først avvist av kommunen fordi klageren var for sent ute. Når klageren anket dette, mente kommunen at klageren ikke hadde rett til å klage. Etter noen runder i administrasjonen ble klagen endelig avvist i Utvalg for plan og samferdsel. De mente også at bruksrett var et rettslig spørsmål fremfor et kommunalt spørsmål.

Deretter gikk saken til Fylkesmannen, som nå krever at kommunen ser på saken på nytt.

Ikke nøye nok

Fylkesmannen mener at kommunen ikke vurderte klagen nøye nok. Fylkesmannen skriver blant annet at kommunen bør vurdere hvilke konsekvenser tiltaket får for klageren.

Fylkesmannen gir ikke noen antydning på om de mener klageren hadde rett - bare at klageren ikke har blitt vurdert grundig nok.

Fylkesmannen mener imidlertid at hytteeieren burde være nødt til å søke dispensasjon for å gjøre utbyggingen. Kommunen har der vurdert at hytteeieren kan få gjøre byggingen uten noen spesielle søknader, siden den nye hytta ikke er vesentlig større enn den forrige. Fylkesmannen er uenig, men tvinger ikke kommunen til å omgjøre det vedtaket. De kommenterer likevel at nye bygg egentlig skal følge dagens regler - og i dagens regler er det egentlig ikke lov å bygge en hytte i det omstridte området på Buholmen.

Privat eiendom

Finnmarkseiendommen (FeFo) har tidligere påpekt at hytteeieren ikke kan sperre veien ned til båtplassen, men at hytteeieren kan hindre parkering på hans egen eiendom.

FeFo mener det er kommunen som har ansvar for å sørge for parkeringsplass på offentlig grunn, heller enn at en privat eiendom brukes til parkering.

Mens parkeringsspørsmålet er oppe i lufta, har båt- og hytteeiere sett seg nødt til å parkere langs veien ved Buholmen. Det er E6 og det er 70-sone, så det er ikke den tryggeste parkeringen.

Båteierne i området er i ferd med å etablere båtforening, og har foreslått en alternativ båtutsettingsplass. Det går ut på å opprette en trasé som går til en av de offentlige rasteplassene i nærheten.

Klageren har ikke noe direkte eierskap i tomta der det skal bygges eller veien der, men har hytte i området, og hevdet å representere flere hytte- og båteiere i området. Det var imidlertid noen hytteeiere som tilbakeviste at klageren representerte dem.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no