12. des
GARNISONEN: Hendelsen fant sted på Garnison Sør-Varanger på Høybuktmoen. Disse soldatene har ikke noe å gjøre med saken.
 
Må betale 20 000,- for å ha filmet beføling
En tidligere GSV-soldat er dømt etter at han filmet seg selv mens han befølte en kvinnelig medsoldat.

Publisert: 24.aug.2015 17:20
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Mannen var på Garnison Sør-Varanger da hendelsen fant sted i fjor sommer. 11. august møtte han opp i Øst-Finnmark tingrett, der han sa seg delvis skyldig i tiltalen.

Mannen ble kun dømt for å ha filmet beføling av kvinnen uten samtykke. Han ble frikjent for selve befølingen, siden retten ikke kunne utelukke at kvinnen hadde samtykket til det.

Beruset

Mannen, kvinnen og flere andre soldater hadde vært ute og drukket en sommernatt. De hadde egentlig separate rom, men kvinnen og en annen person var inne på den tiltalte mannens rom etterpå, alle betydelig beruset.

Etter hvert sovnet kvinnen i samme seng som mannen. Da hun våknet, oppdaget hun ifølge egen forklaring at mannen også lå under dyna, og at trusen og overdelen var delvis dratt av henne.

Hun sto opp og kledde på seg, og tok mobiltelefonen til mannen med seg. Hun meldte til annet personell i leiren at hun kanskje var utsatt for et seksuelt overgrep, og mannen ble arrestert.

Mannen stilte seg uforstående til noen slags overgrep, men mente at det hadde vært frivillig seksuell kontakt mellom de to. Han innrømte imidlertid at han hadde filmet det uten at hun visste det, og erkjente straffeskyld for det.

Ikke bevist

Mannen forklarte imidlertid for retten at begge to hadde vært med på den seksuelle kontakten, og at befølingen hadde vært gjensidig mens de gled inn og ut av søvn. Retten klarte ikke å motbevise det basert på kvinnens forklaring eller videosnuttene.

Tingretten påpeker at kvinnen ikke automatisk samtykker til seksuell kontakt selv om hun legger seg i samme seng som mannen. Men de påpeker også at det skal bevises uten tvil at en slik handling har funnet sted uten samtykke.

Filmbot

Selve filmingen var likevel alvorlig nok til at retten ville idømme en merkbar bot. Den tiltalte mannen hadde tilstått dette, og fikk dermed en reduksjon på omtrent en tredjedel. Totalt ble det til en bot på 10 000 kroner, og mobiltelefonen mannen filmet med ble inndratt.

Mannen må betale 10 000 kroner i oppreisning til kvinnen han befølte. Det er mindre enn de 30 000 kronene aktor ba om i starten av rettssaken, men også der er det bare erstatning for filmingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no