21. okt
BLIR TO: Denne tråkkemaskinen skal repareres med dugnadshjelp, mens en ny maskin kommer før sommeren. Men de blir ikke gratis tilgjengelig for store arrangement.
 
Må betale leie for tråkkemaskin
Det er slutt på å få låne tråkkemaskin gratis i kommunen. Med lite inntekt og høye utgifter vil begge tråkkemaskineierne ta betalt.

Publisert: 19.mar.2014 15:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

– Akkurat nå har vi bare fått driftspenger til løypekjøring, og vi har ikke nok til å kjøre alle de løypene vi ønsker med dagens tilskudd, sier Audun Andersen, leder av Barentshallene.

Kommunen lånte tidligere ut tråkkemaskinen uten kompensasjon så lenge lagene hadde egne folk til å kjøre den, og fikk da også brøytet kommunale løyper.
Men nå som kommunen har overført løypeansvaret til det kommunale foretaket Barentshallene, vil lag og arrangører måtte betale timeleie for tråkkemaskinen i sesongene fremover.

– Vi har ikke rammer til å yte gratistjenester til for eksempel Finnmarksløpet, store skiløp, skuterdrag og så videre, forteller Audun Andersen.

– Vi ser at brukerne lider av det. Man kan jo stille spørsmål om løypekjøring burde være en offentlig oppgave. Men det er et politisk spørsmål. Samtidig ser vi jo at kommunen sliter økonomisk, sier han.

Leien ikke satt

Det er ennå ikke satt hvor mye leie som må betales for tråkkemaskinen til Barentshallene.
Audun Andersen ser for seg en sum på rundt en tusenlapp i timen, men påpeker at det bare er et grovt overslag. Leiepengene skal betale for drivstoff, vedlikeholdskostnader og timelønn til sjåføren.

Også Sandnes

Barentshallene vil ikke ha monopol på tråkkemaskin. Som tidligere skrevet, er kommunen i ferd med å føre over den gamle, ødelagte tråkkemaskinen til Sandnes IL (SIL) for én krone.
SIL-leder Stein Are Ulvang forteller at maskinen skal brukes over hele Sandnes-området når den er reparert, ikke bare i løypene som SIL selv råder over. De er i ferd med å utforme en avtale med kommunen om hvordan maskinen skal brukes.

– En del av poenget med å gi maskinen til oss var å ha to tråkkemaskiner tilgjengelig i kommunen, sier Ulvang.

Om andre vil låne den tråkkemaskinen når den er reparert, mener Ulvang at også de vil være nødt til å ta noe leie.
Klubben vil allerede drive dugnadsarbeid for å få råd til drivstoff, i tillegg til dugnadene og bedriftsstøtten for å holde maskinen ved like.

– Det er svindyrt å holde en slik maskin i gang, sier han. Men leien skal ikke bli urimelig.
– Det vil nok være selvkost, sier Ulvang.

Også SIL ser for seg at de vil holde seg til egen sjåfør, om det ikke for eksempel er Barentshallene selv som trenger å låne maskinen deres. Det er for å være sikker på at maskinen føres rett.

– Kommunen erfarte stor slitasje på maskinen med at det var mange forskjellige brukere, sier Ulvang.

Dyrere, men ikke krise

Kenneth Thomassen, styremedlem i Kirkenes og Omegn Skiklubb (KOS), mener KOS stort sett klarer seg med sitt eget tråkkeutstyr på skileikanlegget.
– De fleste skirennene foregår jo på Sandnes og på skileikanlegget her, sier han. SIL tar seg av tråkkingen i Sandnes-området. Men det kan bli ekstra utgifter.
– Ved store snøfall må vi bruke en større tråkkemaskin. Så lenge det ikke er svære priser klarer vi oss, sier Thomassen.
Både i SIL og KOS synes de imidlertid at det er synd at kommunen ikke kan gi mer til idretten. Thomassen påpeker at skigruppene gjorde et dugnadsarbeid i de kommunale løypene da de lånte maskinen.
– Jeg synes vi jobber bakover. Det blir altfor store oppgaver til de frivillige lagene. Kommunen var utrolig hjelpsom før, og vi håper etter hvert på et sånt samarbeid med Barentshallene, sier Stein Are Ulvang.

Dyrere med skuterdrag

Kirkenes motorklubb arrangerer skuterdrag på Førstevann hvert år. Klubbleder Stein Johnsen forteller at de tidligere har fått låne kommunens tråkkemaskin til å preparere området.
I år måtte de leie tråkkemaskin hos en lokal entreprenør.
Johnsen mener det var grei skuring, men det er enda en avgift blant mange på arrangementet. Det tærer på overskuddsmulighetene.

– I år var det 16 timer på tråkkemaskin for å preparere skuterdragen. Det blir en betydelig sum. Det er også krav til lege og ambulanser som må være til stede. Om det ikke blir mer publikum, må vi vurdere om det er vits i å holde på. Vi må sitte igjen med litt penger når vi er ferdig med arrangementet, sier klubblederen.

Uten tråkkemaskin blir det voldsomt mye mer arbeid med skuterdraget. Dermed er det en utgift de må påregne seg, om de ikke blir sponset.

Ny tråkkemaskin i april

For øyeblikket er både den gamle og den nye tråkkemaskinen i kommunen på vent. Klageperioden har ennå ikke gått ut på innkjøpet av den nye tråkkemaskinen som Barentshallene er i ferd med å skaffe seg.
Barentshallene-leder Audun Andersen satser på å ha tråkkemaskinen mot slutten av april, så de får testet den denne sesongen.

– Vi har hatt tråkkemaskinkjøpet på anbud. Valget vårt koster 1,7 millioner kroner inkludert moms. Det er en uke eller så til klagefristen er ute, og så skal det ta to-tre uker før tråkkemaskinen er levert, sier Andersen.

På Sandnes IL er de ennå ikke sikre på hvor lang tid det vil ta før de har fått reparert tråkkemaskinen de får.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no