19. nov
KAN REDDES: Demenstilbudet på Nordmo Gård, som er en del av «inn på tunet», foreslås videreført. Tilbudet skulle etter planen avvikles innen 2018. Nå må rammene finnes på øvrige budsjettposter og kontrakt signeres. Foto: Håvard S. Mækelæ
 
Må finne penger til Nordmo Gård
Dagaktivitetstilbudet for demente på Nordmo Gård ser ut til å reddes. Omsorgsektoren og sykehjem kan måtte betale prisen.

Publisert: 04.des.2017 15:58
Oppdatert: 05.des.2017 12:43

Det totale omstillingsbehovet for kommunen i 2018 kan øke opp fra 12,03 til 12,7 millioner. Dette etter nyheten i formannskapet der Ap varslet at kommunens kjøp av demenstilbud ved Nordmo Gård skal fortsette.

Flere ganger har tilbudet «Inn på tunet» på Nordmo Gård vært foreslått avviklet. I 2016 ble tilbudet reddet for ett års tid av Ap. Da ble det varslet at det ikke-lovpålagte tilbudet skulle utfases innen 2018, etter anbefaling fra rådmann og administrasjon.

I det nye budsjettvedtaket heter det at «Nordmo gård opprettholdes inntil videre innenfor egen organisasjon og rammer».

Dette betyr at omsorgstjenestene i kommunen må finne rundt 650.000 kroner i 2018, som kommer på toppen av varslede innsparinger. Summen er beregnet av økonomisjefen til SVA.

Har to enheter i dag

Nasjonalt er det stort fokus på demensomsorg. Fra 2020 vil det komme lovfestet rett for hjemmeboende personer med demens.

Sør-Varanger kommune har allerede etablert tilbudet. Det leveres i dag til rundt syv brukere på Utsikten dagsenter på Wesselborgen i Kirkenes (kommunalt). Utsikten dagsenter er organisatorisk underlagt enheten sykehjem og er et dagaktivitetstilbud til hjemmeboende med demenssykdom.

I tillegg har demente dagtilbudet «Inn på tunet» hos bedriften Nordmo Gård som ble opprettet som et prøveprosjekt i 2012. Fra 2016 har tilbudet vært fast.

I dag er det rundt fire brukere som benytter seg av tilbudet på Nordmo Gård, men antallet varierer gjennom året.

Formålet med tilbudet på Nordmo gård er at brukerne gjennom deltakelse i arbeidsoppgaver får mestringsfølelse og en positiv egenutvikling. Brukerne får oppgaver til den ordinære gårdsdriften. Opplegget er tilpasset den enkelte bruker.

Kutt kommer på sykehjem?

Aps forslag om videreføring betyr at 650.000 må hentes inn på 3 årsverk, fordelt på 4 stillinger på Utsikten dagsenter.

Sannsynligvis blir det derfor ytterligere omstilling på sykehjem eller øvrig pleie- og omsorgstjenester. Innsparing i enheten kan også komme i form av økte egenandeler for brukerne.

En avvikling av tilbudet på Nordmo Gård vil medføre at alle må søke seg til Utsikten. Her hadde rådmann avsatt 250.000 kroner i midler til økt bemanning. Den totale kostnaden for kjøp av tjenester på Nordmo Gård er på 900.000 kroner.

Må avklare ny kontrakt

Thormod Hoel sier at vedtaket i formannskapet er godt nytt, men at han og de ansatte på Nordmo Gård vil avvente endelig budsjettbehandling 13. desember.

– Vi er positive til at tilbudet kan videreføres. Likevel er det viktig for oss og gården at vi både får tilstrekkelige vilkår og mer forutsigbarhet fremover. Samtidig må vi vite mer hva som ligger i ordlyden, og hvordan dette påvirker tilbudet fra kommunen, sier Hoel.

Hoel forklarer videre at gården har gjort flere større investeringer siden prosjektet startet i 2012. I fjor ble det installert varmepumper og nye lys.

– Dette er noe vi har måttet prioritere for brukerne, og som vi ikke ville gjort ellers. Nå vet vi ikke hva skjer, og om vi får fortsette frem mot 2020 eller ikke, sier Hoel til SVA.

Sp stiller klare krav

Opposisjonen har kritisert Ap tidligere for nedleggelse av kommunens andre demenstilbud. H, Sp, SV og FrP har alle støttet videreføringen i tidligere runder.

Høyre foreslår at tilbudet ved Nordmo Gård fortsetter i sitt ferske budsjettforslag for 2018. Kjøpet av tjenesten dekker partiet eksempelvis gjennom endring av skolestruktur, som partiet foreslår med virkning fra nyttår. Det gir partiet 5 friske millioner.

Sp har ikke presentert sitt budsjettforslag for 2018, men varsler at tilbudet også vil bestå om partiet får bestemme i desember.

– For Senterpartiet er dette en av våre viktigste saker, så de vi eventuelt skal samarbeide med, må støtte oss i dette, understreket Hansen under onsdagens møte.

I 2016 fikk Sp budsjettforslag, med videreføring av kontrakten, støtte fra både SV og Frp.

 
Fakta
  • Dagaktivitetstilbud for demente er ikke et lovpålagt tjenestetilbud.
  • Innenfor rammene har kommunen stor frihet til å velge organisering.
  • Sør-Varanger tilbyr plasser på Utsikten dagsenter (kommunalt) og Nordmo gård (privat).

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no