9. des
RAST UT: Raskanten har bevegd seg nærmere fritidsboligen til Frank Bednarczyk og Haldis Eldbjørg Olsen siden det første raset gikk i 2014. (Foto: Frank Bednarczyk)
 
Må finne ut om rastomta er beboelig
Vollen som ble anbefalt nedenfor Bednarczyk og Olsens rasutsatte hytte vil ikke stoppe den typen ras som har gått, ifølge kommunen. Nå skal de se om området er beboelig.

Publisert: 28.sep.2016 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

I forrige nummer av SVA skrev vi om at Frank Bednarczyk og Haldis Eldbjørg Olsen sin fritidsbolig på Vagge trues av at grunnen under raser ut.

En av utfordringene har vært at Finnmarkseiendommen (FeFo) eier grunnen nedenfor hytta, der det ble anbefalt å bygge en voll for å hindre videre ras.

Men ifølge kommunen vil ikke en slik voll stoppe alle ras.

- En slik motfylling skal hindre initialskred, det vil si et omseggripende kvikkleireskred. Motfyllingen vil ikke hindre overflateskredene som har vært i området. Med mye nedbør vil det sannsynligvis komme flere slike skred som nå har vært, skriver Ivar Kaski til SVA. Kaski er enhetsleder for forvaltning, drift og vedlikehold i kommunen.

Kommunen har anmodet Multiconsult, som tidligere har gjort undersøkelser i området, om å nå vurdere om fritidsboligen er beboelig eller ikke.

- Videre skal vi gjøre interne vurderinger i kommunen om hvilket ansvar kommunen skal ta og har i slike tilfeller, forteller Kaski.

Finnmarkseiendommen (FeFo) har stilt seg åpne til å finne ny tomt til fritidsboligen. Men det er også avhengig av om huseierne vil flytte.

Får tilgang

Om en motfylling likevel skal settes opp i området, vil den uansett måtte innom kommunen for budsjettbehandling. Kaski beregner at flere tusen kvadratmeter må fylles inn der i så fall, og det må sørges for at det er tilgang til løsmasser i nærområdet og en sikker tilførselsvei til fyllingsområdet.

At området tilhører Finnmarkseiendommen (FeFo), er imidlertid ikke et problem. Der konstaterer FeFo at saken er kommunens ansvar, og at de får tilgang til området.

- Det kan her vises til naturskadeloven paragraf 20, hvor det fremgår at kommunen plikter å treffe forholdsregler mot naturskader, samt nødvendige sikringstiltak. Det gjelder uavhengig av hvem som er grunneier. Det samme ga FeFo uttrykk for da kommunen tok kontakt etter raset i 2014. Eventuell skade på eiendom kan søkes dekket gjennom naturskadeerstatningen, skriver FeFos advokatfullmektig Christina Dahr.

Frank Bednarczyk kan ikke selv si om området er viktigst, før han har hørt med kona. Men han påpeker at det ikke blir enkelt å flytte huset, som er bygd opp fra grunnen.

- Det er noe forsikringsselskapet og FeFo må finne ut av, sier han.

I mellomtiden synes han det er rart at de selv ikke har hørt noe.

Før nye lover

Huset som står på den rasfarlige tomta ble bygd året før Naturskadeloven trådde i kraft. I årene etter ble det strengere krav om undersøkelse av rasfare og liknende på tomter.

Ifølge Kaski hadde ikke kommunen kunnskap om noen rasfare på området da huset ble bygd.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no