21. okt
RØYKESTOPP: I dag skjerpes røykeloven også når det gjelder røykerom på utesteder.
 
Må fjerne røykerom
Når tobakkskadelovgivningen skjerpes fra og med i dag, 1. juli, er det ikke lenger adgang til å opprette særskilte røykerom.

Publisert: 30.jun.2014 15:33
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Tidligere hadde utestedene mulighet til å opprette røykerom i tilknytning til restauranten eller puben. Denne muligheten er fra og med 1. juli borte. I særskilte tilfeller kan det likevel tillates på institusjoner eller i inntil halvparten av overnattingsrom på hoteller og andre overnattingssteder.

Puben

På Rallarn pub har de røykerom i tilknytning til skjenkestedet. Dette må de nå stenge etter den siste lovendringen.
– Det har ikke vi fått noe beskjed om. Og det regner jeg jo med vi får fra de rette instansene, sier eier Roald Erlandsen.
– Hva vil konsekvensene for dere bli dersom dere nå må stenge røykerommet på puben?
– Det vil jo helt sikkert gå utover omsetningen vår. Det så vi jo da røykeloven kom. Da var det en dramatisk nedgang i folk som gikk ut, sier Erlandsen som understreker at han er positiv til røykeloven.
– Røykeloven har ført til et veldig mye bedre innemiljø på utestedene, det er det ingen tvil om.
I tillegg til røykerommene så vil det heller ikke være adgang til røyking ved utestedenes inngangsparti fra og med i dag.

Ingen skjerping

Politiet vil ikke skjerpe kontrollene ved utestedene om at de overholder de lovene og reglene som nå blir gjeldende.
– Vi forutsetter at alle utesteder er innforstått med hvilke lover og regler som gjelder til enhver tid. Vår erfaring er at utestedene i Kirkenes følger de krav som gjelder uten at vi trenger å foreta noen ekstra kontroller. Vi kommer ikke til å foreta noen ekstraordinære kontroller utover det som gjøres av politipatruljen ellers når de er ute. Skulle patruljen observere noe som ikke er i henhold til regelverket vil det selvsagt bli påpekt, sier avdelingsleder for operativ tjeneste ved Kirkenes politistasjon, Einar Ingilæ.
I tillegg til røykerom på utestedene skjerpes også adgang til røyking ved barnehager, grunnskoler og videregående skoler fra og med 1. juli.

Eget ansvar

Rådmann Bente Larssen i Sør-Varanger kommune sier at det er serveringsstedenes ansvar å følge opp at endringene i tobakkskadeloven blir etterlevd.
– Det regner jeg med at de gjør. Det vil være naturlig for Sør-Varanger kommune å få dette vurdert når det gjøres kontroller på serveringsstedene, sier Larssen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no