22. okt
FORSVINNER: Månen dekker til Sola fredag formiddag, men det spørs om man får sett det på grunn av været. (Arkivfoto: MArtin Gramnæs).
 
Må ha flaks for å se solformørkelsen
Fredag formiddag blir det mørkt i store deler av Norge, og det blir lenge til neste gang.

Publisert: 19.mar.2015 10:34
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Solformørkelse er et fascinerende fenomen, som ikke har vært synlig på fastlands-Norge siden 1954. I morgen fredag blir det en unik mulighet til å få med seg dette i hele landet. Neste formørkelse I Norge skjer ikke før på Svalbard i 2061.

Usikkert vær

Det er imidlertid ikke sikkert at det blir så lett å få med seg selve begivenheten i Finnmark. Vakthavende meteorolog, Rafael Kühnel melder om delvis skyet vær og nedbør i Finnmark. I Sør-Varanger kan det likevel komme noen glimt av sol i den aktuelle perioden.

- Det er meldt om delvis skyet og også noe nedbør her, men med litt flaks kan man få med seg formørkelsen, sier han.

Dekker mye

Fra fastlandet vil Månen dekke mellom 89 og 95 prosent av solen, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegård på nettsiden astroewents.no.

- Det vil det i en lengre periode bli merkbart mørkere samtidig som vi vil oppleve at dagslyset blir sølvaktig og «stikkende», fortsetter han. På Svalbard vil det bli total formørkelse som varer i litt under to og et halvt minutt. Her har fans av formørkelser bestilt hotellrom årevis i forveien for å få med seg det hele. Nettstedet himmelkalenderen.com har listet opp tidspunkt og månens dekningsgrad for flere steder i landet. Her står det at den maksimale formørkelsen i Kirkenes skjer klokken 11:16:16 fredag formiddag med en maksimumsgrad på 89,6 prosent. Delvis fase starter klokken 10:12:07 og denne slutter klokken 12:20:19. Harstad er stedet nærmest total formørkelse på fastlandet og får en formørkelsesgrad på 95,7 prosent.

Beskytt øynene

For å se på solformørkelsen direkte må man imidlertid beskytte seg. Det finnes spesielle briller til formålet, men disse er utsolgt i store deler av landet. Astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen opplyser at sveiseglass eller sveisemaske med en mørkhetsgrad på mellom 12 og 16 kan brukes. Vanlige solbriller holder ikke. Selv ikke flere utenpå hverandre, skriver han videre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no