14. okt
STYRELEDER: Odd Øie har lang erfaring i avisbransjen. Nå har han gått inn som styreleder i Sør-Varanger Avis. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
Må kutte med sju årsverk
- Torsdag var det mulig at avisa ble slått konkurs, sier den nye styrelederen Odd Øie. Tor Sara fra Altaposten er satt inn som ny daglig leder.

Publisert: 17.jun.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Sør-Varanger Avis med milliongjeld:

Innen 1. juli skal Sør-Varanger Avis ha levert eller fått oppsigelser til ansatte tilsvarende sju årsverk.

Den avgjørelsen kommer etter en hektisk uke for alle involverte i avisa. Sør-Varanger Avis har gått med underskudd i lang tid, og er i forhandlinger med Sparebank1 om å få til en avtale som sikrer videre drift og utsettelse på gjeldsbetalinger.

Avisa må spare inn omtrent fire millioner kroner i løpet av det neste året, ifølge krav fra banken. Mye av det skal tas inn ved hjelp av stillingskuttet.

Den nye styrelederen Odd Øie har erfaring fra flere avisstyrer, og sier det er første gang han har vært med på at et styre må handle så raskt.

Nesten konkurs

Både banken og styret har måttet blitt enige for å unngå konkurs. Konkursen kunne kommet allerede denne uka.

Forhandlinger pågår fremdeles med Sparebank1. Daglig leder Tor Sara og styreleder Øie går ikke ut med hva slags forhandlinger det dreier seg om.

- Banken har stilt flere krav som vi nå prøver å oppfylle, sier Sara.

Sara og Øie tror imidlertid på at Sør-Varanger Avis skal klare seg.

- Vi ønsker å ta vare på avisa som demokratisk institusjon og lokal vaktbikkje, og sørge for at den kommer ut til våre trofaste lesere, sier Sara.

- Sør-Varanger Avis er en av lokalavisene i Norge med sterkest posisjon. Det er ikke nok med Facebook og Google i dag. Vi trenger lokalavisenes journalistikk. Om vi får ting på stell, kommer oss over kneika og gjør tilpasningene som må til, vil dette gå. Styret var enstemmig om å gå videre, sier Øie.

Øie og Sara viser til gode opplagstall for Sør-Varanger Avis.

- Brukerne har vært veldig lojale. Det er reklamefallet som har vært på nivå med bransjen ellers, sier Øie.

- Når det er fall i inntekter, må det kompenseres med kutt i kostnader. Det er ikke gjort i stor nok grad i Sør-Varanger Avis, og derfor er vi i denne situasjonen, mener Sara.

- Bevarer journalistikken

I fjor ble redaksjonen i Sør-Varanger Avis redusert med én stilling, og markedsavdelingen ble også redusert med én. I tillegg har en av de andre journalistene, Tor Sandø, gått inn i som konstituert redaktør.

Disse kommende stillingskuttene i avisa skal imidlertid ikke gå ut over journalistikken, ifølge Sara. Han forteller at de i hovedsak vil kutte i andre funksjoner enn redaksjonen.

Det innebærer likevel store omstillinger i hvordan avisa produseres fremover.

- Vi vil ha overgang til ny teknologi og nye produksjonsmåter på papir og nett, sier Sara. Her kommer Altaposten inn.

Fremdeles uavhengig

Torsdag var det planlagt styrevalg i Sør-Varanger Avis. Da gikk hele det sittende styret av, og et nytt styre ble valgt. Odd Øie har nå tatt over jobben som styreleder fra Kjell Wickstrand.

Tor Sara fra Altaposten er nå satt inn som ny daglig leder av Sør-Varanger Avis. Styret ba Sara i mars om å bistå med omstillingsprosessen i avisa.

Det betyr imidlertid ikke at Sør-Varanger Avis nå er underlagt Altaposten, Polaris Media eller andre mediehus. Sør-Varanger Avis står fremdeles uavhengig, ifølge Sara. Styret i Sør-Varanger Avis har i stedet hyrt inn Sara fra Altaposten.

Redaktør Tor Sandø står fremdeles som uavhengig redaktør.

Fellesforbundet klaget

Eirik Slettebø er tillitsvalgt for Fellesforbundet i Sør-Varanger Avis. Han mener prosessen har vært uryddig hele veien mot oppsigelsesvarslene. Det ble innkalt til møter fredag, etter at beskjeden om oppsigelsene kom torsdag.

- Det har kommet en utenfra og splittet opp bedriften i stedet for å ha fellesmøter. Dette har gått altfor fort når det først ble satt i gang, mener han.

Slettebø har tatt opp saken med Fellesforbundet. Fellesforbundet har så sendt klage til daglig leder Tor Sara angående oppsigelsesmøtene.

- Vi kan ikke se at arbeidstaker er gitt tilstrekkelig tid til å forberede seg til et slikt møte. Dette hverken psykisk eller fysisk, og det er ikke gitt tid til å arrangere tillitsvalgtes deltakelse på møtet, skriver Ronny Johansen i Fellesforbundet til Sara.

Fellesforbundet har anbefalt sine medlemmer om å ikke møte opp til møter på så kort varsel. Tor Sara forteller at ledelsen i Sør-Varanger Avis har sagt ja til å sette opp møtene i neste uke i stedet, så de ansatte det gjelder får ha med seg tillitsvalgte.

Fellesforbundet mener også at bedriften ikke har fulgt Hovedavtalens bestemmelser om informasjon og samarbeid med de ansatte.

Redaktør Tor Sandø kaller torsdagen den tøffeste dagen i Sør-Varanger Avis sin historie.

- Det blir tøffe tak fremover, og det er veldig, veldig trist for de som nå må gå. Vi skal støtte dem så godt som vi kan, og skal også gjøre vårt for å fortsatt lage en god lokalavis, sier Sandø.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no