8. des
HENTER: Tom Jensen får hentet datteren Helle Jensen til vanlig tid. Men åpningstidene fungerer ikke for ham.
 
Må vente på barnehagen
Tom Jensen får ikke levert dattera før han må begynne på jobb. Derfor har han sett seg nødt til å forsinke åpningstidene fram til desember.

Publisert: 30.okt.2013 15:55
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Tom Jensen og Rolf Terje Jakola er to av foreldrene i Sør-Varanger som sliter fordi barnehagen ikke åpner tidlig nok.
Kirkenes barnehage åpner først kvart over sju, og det er et kvarter etter at de to skulle begynt på jobb.

– Jeg er alenepappa, og da står jeg der. Jeg måtte tidligere ta ungen med på jobb, og så levere henne klokka åtte i stedet, forteller Jensen.
Han er daglig leder på håndverksbutikken Würth, som åpner klokka sju. Nå har han i stedet begynt å åpne butikken klokka åtte, fram til han får hjelp i butikken i desember. Men det går ut over bedriften i mellomtiden.

– De første håndverkerne begynner på jobb klokka sju på morgenen. Da har de planlagt hva de trenger å kjøpe, men her kommer de til låst dør, sier han.

– Dekk alles behov

Jakola blir også ofte nødt til å forsinke starten på sin arbeidsdag.

– Når samboeren har tidligvakt begynner jeg på jobb tidligst klokka halv åtte, mens jeg egentlig skulle begynt sju, sier han.
Han mener det er idiotisk at det ikke er lagt til rette for tidligarbeid.
– Vi lever i et samfunn i dag der nesten alle jobber i skift, og næringslivet i Kirkenes starter klokka sju på morgenen. Dette er et tilbud vi betaler for, og da mener jeg at kommunen skal kunne dekke alles behov, mener Jakola.

SVA har snakket med enda en forelder som sliter med åpningstidene. Vedkommende ville imidlertid ikke stille opp i avisa.

Maks ni timer

Åpningstidene ved hver barnehage bestemmes hvert barnehageår av barnehagestyrer i samråd med foreldre og foresatte. De blir vedtatt i samarbeidsutvalgene i barnehagene. Da må de holde seg innenfor en åpningstid på ni timer.

– Her viser jeg til vedtekter for Sør-Varanger kommunale barnehager, vedtatt av kommunestyret 6. mai 2010, forteller Eva Johanne Johnsen, enhetsleder for barnehagene i Sør-Varanger kommune.

Pendlere i Pasvik

Barnehagens åpningstider bestemmes etter det som fungerer for flest personer. Dermed har for eksempel Kirkenes barnehage fått åpningstider fra kvart over sju til kvart over fire.
I Pasvik barnehage har de åpent fra sju til fire, og det er ikke helt perfekt for alle.

– Vi har noen som pendler til Hesseng og Kirkenes fra Svanvik. Med de åpningstidene vi har, er det selvfølgelig noen som synes det blir litt knapt. Men vi må holde oss innenfor ni timer, sier Espen Aarnes, enhetsleder for Pasvik oppvekstområde.

Vurderer ti timers åpningstid

Tom Jensen mener det er mulig for barnehagene å holde åpent fra kvart på sju til halv fem, om de omorganiserer seg litt.

– Det er ikke så mange unger som skal tidlig inn og sent ut. Om de holdt én av de fire barnehageavdelingene åpen tidligere, og én av dem senere, så kunne de barna som trenger det være på den avdelingen, sier han.

Det var nettopp det tre av barnehagene gjorde i barnehageåret 2012-2013, da de hadde et prøveprosjekt med ti timers åpningstid.

Behov i 2011

– En brukerundersøkelse for barnehagene på våren 2011 viste behov for å utvide åpningstiden. Det i tråd med kommuneplanens mål om full barnehagedekning, med åpningstider tilpasset arbeidslivets behov, forteller barnehage-enhetsleder Eva Johanne Johnsen.

Kommunestyret vedtok det som en forsøksordning, med utvidet åpningstid på inntil ti timer per dag. Tre barnehager var med på det: Pasvik, Kirkenes og Prestøya barnehage.
Kommunestyret presiserte at hvert barn ikke skulle være i barnehagen lengre enn ni timer.

Til vurdering

Det ble ikke brukt noen ekstra bemanning til det. Men det er i skrivende stund ikke bestemt om det vil trengs ekstra bemanning om det skal bli en fast ordning.

– Forsøksordninga er evaluert og er under saksbehandling. Saken skal til behandling i Utvalg for levekår og kommunestyret, og eventuelle tiltak må bli iverksatt etter dette, forteller Johnsen.
– Vi tar sikte på at saken kommer opp i november.

Johnsen kan ikke si noe om hvor vellykket prosjektet har vært, siden saken fremdeles er under utarbeiding.
I Pasvik barnehage var det både utfordringer og fordeler med det, ifølge Pasvik-enhetsleder Espen Aarnes. Prestøya barnehage konkluderte med at de ikke trengte titimersdager, ifølge styrer May Lene Sotkajærvi. Heller ikke i år.

– Vi hadde foreldremøte i oktober, og da gikk vi igjennom behovsprøvingen for de i barnehagen. Vi har ikke fått noen tilbakemelding om at vi trenger tidligere åpningstider, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no