22. nov
PATRULJE: Politiet måtte ut en mainatt i 2013, etter at en krasjet bil ble funnet forlatt i Kirkenes.
 
Måtte vente i to år uten sertifikat - frikjent i retten
Mannen ble siktet for fyllekjøring i mai 2013, og sertifikatet ble beslaglagt. Han slapp også ubetinget fengsel for en voldssak på grunn av ventetiden.

Publisert: 19.okt.2015 15:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Mannen var tiltalt for fyllekjøring, og for å ha slått en annen mann i ansiktet på en pub i Kirkenes 30. juni 2013.

I voldssaken ble han dømt, og for det fikk han en straff på 45 dagers betinget fengsel. Han måtte betale 1300 kroner i erstatning for en knust klokke og 5000 kroner i saksomkostninger.

Han sa seg imidlertid uskyldig i å ha kjørt bil i fylla 19. mai 2013.

Hadde mannen blitt dømt for fyllekjøringen, hadde aktor blant annet bedt om at han skulle miste sertifikatet i to år.

Han ble funnet uskyldig i fyllekjøringen. Men da rettssaken endelig kom i gang, hadde han allerede vært sertifikatløs lengre enn domforslaget. Det gikk nesten to og et halvt år fra mannen ble siktet til rettssaken fant sted 15. september i år.

Så gikk det enda en måned før dommen kom, og fram til da har ikke mannen hatt førerkort. Dermed har mannen allerede vært sertifikatløs lengre enn om han skulle vært straffet.

Kan fremme erstatningskrav

Politifullmektig Martin Varsi representerte påtalemyndigheten i saken. Han kan ikke kommentere saken direkte. Men han kan fortelle på generelt grunnlag at det kan være mulighet for å fremme erstatning i slike saker.

Han viser til Straffeprosessloven paragraf 444 og 445, som sier at en som blir frifunnet kan kreve staten for økonomisk tap som forfølgningen har påført ham.

Mannens advokat, Stein Rønning, var ikke tilgjengelig for en kommentar mandag.

Nøkkelen i tenning

På selve hendelsen i mai 2013, hadde politiet fått melding om et trafikkuhell på moloen ved Kirkenes. En bil hadde skjenet over i motsatt kjørebane og krasjet inn i en forstøtningsmur, ifølge rettspapirene.

Bilen ble stående ubemannet, men et vitne så en person springe fra stedet. Politiet fikk opplysninger om at den tiltalte i denne saken hadde disponert bilen, og dro for å ta blodprøve av mannen.

Mannen selv var beruset, og hadde 1,76 i promille, men han nektet også da for å ha kjørt bilen. Han forklarte i tingretten at han hadde parkert bilen i oppkjørselen med nøkkelen stående i tenningen, mens han var ute og drakk.

Da han kom hjem igjen og gikk og la seg, sto bilen der fremdeles. Han hadde prøvd å finne ut hvem som tok bilen, ifølge egen forklaring, men hadde ikke lyktes i det.

Vitnet kunne ikke si om det var den tiltalte som hadde sprunget fra stedet. Dermed var det ingen bevis for at mannen hadde fyllekjørt, og han ble frifunnet i retten.

Kutt i ansiktet

Da gjensto fremdeles voldstiltalen. Mannen sa seg hverken skyldig eller uskyldig i å ha slått en annen mann i ansiktet for to år siden, siden han ikke husket noe. Han mente dette skyldtes at han var sterkt beruset den junikvelden.

De to mennene hadde kranglet tidligere, og da de sto sammen i en gang, slo eller skallet den tiltalte den andre mannen i ansiktet. Voldsofferet fikk et kutt i ansiktet, og skrapet opp en klokke på en murvegg.

Egentlig ville retten gi mannen 40 dager ubetinget fengsel, deriblant fordi mannen tre ganger tidligere er voldsdømt. Men der kom den lange ventetiden inn.

Retten viser til at det ikke var vesentlig etterforskning i noen av sakene, mens sakene først ble liggende i omtrent ni måneder hos politiet, så utsatt gjentatte ganger i domstolen.

Når dommen har kommet ut hele 2 år og 4 måneder etter den siste straffbare handlingen, fant retten under «betydelig tvil» at den ubetingede straffen måtte gjøres betinget.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no