15. okt
 
Mæland frykter at Finnmarks-opprør kan velte hele regionreformen
Hele regionreformen kan ryke dersom sammenslåingen mellom Finnmark og Troms havarerer, frykter kommunalminister Monica Mæland (H).

NTB
Publisert: 17.aug.2018 10:38
Oppdatert: 17.aug.2018 11:20

– Jeg tror det kan få konsekvenser for resten av landet. Da må nok Stortinget drøfte hva de vil gjøre, sier Mæland om hva som skjer dersom Finnmark lykkes i kampen mot å bli slått sammen med Troms.

Prosessen med å slå sammen de to nordligste fylkene er i øyeblikket helt fastlåst. Mandag møter Troms til et møte på Mælands kontor for å diskutere veien videre, mens Finnmarks fylkesordfører ikke stiller.

Folkeavstemning

Varaordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) viste til at 87 prosent stemte mot sammenslåing i en folkeavstemning i Finnmark i mai, da han møtte Mæland til duell under Arendalsuka fredag.

– Jeg har et sterkt mandat fra finnmarkingene som sier et klart og tydelig nei. Vi risikerte å måtte flytte all makt ut av Finnmark, og det er ikke akseptabelt, sa Jensen Bech.

To stortingsvedtak

Mæland viste på sin side til at regionreformen – og dermed også sammenslåingen – er vedtatt av Stortinget to ganger.

– Det handler om prinsipper. Du kan være rivende uenig, men når Stortinget har fattet vedtak, må det følges opp, sier statsråden.

Når Stortinget samles i oktober er det duket for en tredje runde om Finnmark-Troms som et nytt storfylke. Senterpartiet har varslet et forslag som tar sikte på å parkere sammenslåingen.

– Stortinget bestemmer selv hva de vil vedta. Og ja, det er varslet en ny sak i høst, sier Mæland

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no